Economie

‘Fintech start-ups gaan de bankenwereld op z’n kop zetten’

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het aantal start-ups in Hongkong is het afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van 2014, schrijft de South China Morning Post. De lokale regering wil financieel-technische - kortweg: fintech - start-ups flink stimuleren.

Uit onderzoek blijkt dat er het afgelopen jaar in Hongkong 1.558 start-ups begonnen, 46 procent meer dan het jaar ervoor. De Britse Simon Squibb, wiens bedrijf Nest drie accelerator programma’s lanceerde, samen met de bank DBS, verzekeraar AIA en automerk Infiniti, vertelt dat de dingen in 2015 verandert zijn.

De meeste start-ups van de afgelopen achttien maanden denken internationaal… ze denken niet slechts lokaal. Dat is een grote verandering in de Hongkong mindset.

Squibb verwacht dat fintech start-ups het goed zullen doen, dit jaar. Ze bieden diensten die banken níet bieden.

Airbnb heeft de markt voor accomodatie opgeschud. Fintech gaat de bankensector op z’n kop zetten. En ik garandeer dat je een aantal grote nieuwsverhalen zult zien, tenminste waar het gaat om waarderingen in 2016.

Huawei wil naar de Verenigde Staten

De nieuwe telefoon die Huawei op de Amerikaanse markt lanceert, laat volgens The Wall Street Journal zien dat het ook een stukje van die lucratieve markt wil veroveren. Het Chinese bedrijf biedt ook routers en modems aan. Die mogen niet in de Verenigde Staten verkocht worden omwille van de nationale veiligheid. Maar Huawei’s consumentenproducten zoals smartphones, zijn welkom.

Huawei is de afgelopen tijd enorm gegroeid, schrijft WSJ. De verkoopcijfers voor consumentenproducten (voornamelijk mobiele telefoons) zijn met 70 procent toegenomen, tot meer dan 20 miljard dollar (18,58 miljard euro). Er werden 108 miljoen smartphones geproduceerd, dat is 44 procent meer dan het jaar ervoor.

Die groei komt doordat het bedrijf zich richt op onderzoek en ontwikkeling, en het bouwt de componenten van haar producten zelf. Veel Chinese smartphone-verkopers verzamelen de telefoononderdelen bij verschillende producenten en zetten dan zelf een apparaat in elkaar.

Singapore Air verhoogt bod op Tigerair

Singapore Airlines heeft de resterende aandeelhouders van Tiger Airways tien procent méér geboden. Zo hoopt de luchtvaartmaatschappij de verliesgevende budgetmaatschappij in z’n geheel op te kopen. Het aanbod: 0,32 dollar (0,30 euro) per aandeel, geldt tot 22 januari, meldt de Nikkei Asian Review.

Bij het eerste bod, in november, had Singapore Airlines 55,8 procent van Tigerair in bezit. Inmiddels staat dat aandeel op 77,48 procent. Singapore Air heeft 90 procent van de aandelen nodig om Tigerair van de beurs te halen.

Volgens een luchtvaartanalist was de verhoging van het aanbod een verwachte stap. De hogere kosten voor Singapore Air, 497 miljoen dollar (461 miljoen euro) in plaats van 453 miljoen dollar (421 miljoen euro), streept hij weg als ‘verwaarloosbaar’.