Europese Commissie verbaasd over Kamerdebat achter gesloten deuren

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Foto ANP / Jonas Roosens.
Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Foto ANP / Jonas Roosens.

Bij de Europese Commissie zijn ze er verbaasd over. Tijdens het tweedaagse bezoek dat het voltallig ‘dagelijks bestuur’ van de Europese Unie eind deze week aan Nederland brengt staat donderdagmiddag een ontmoeting en discussie met de volksvertegenwoordiging op het programma. Maar het volk zal hier geen getuige van kunnen zijn. De voorzitters van Eerste en Tweede Kamer hebben bepaald dat de bijeenkomst achter gesloten deuren moet plaatsvinden.

Slechts de openingswoorden van beide voorzitters en die van voorzitter Juncker van de Europese Commissie zijn openbaar. Ma ar het daarop volgende debat met de fractievoorzitters uit beide Kamers zal in beslotenheid worden gehouden. Er wordt onder andere gepraat over de vluchtelingencrisis en de Europese begroting. 

„Voor ons had het niet gehoeven”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. „Deze commissie wil juist transparant zijn en heeft niets te verbergen.”

Het besluit om de deuren dicht te houden is genomen door de speciale stuurgroep die de parlementaire activiteiten coördineert tijdens het halfjaarlijkse Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dat op 1 januari is begonnen. Behalve de voorzitters uit beide Kamers bestaat deze stuurgroep uit de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken uit de Eerste en Tweede Kamer en de twee griffiers uit beide Kamers.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer is een overweging dat in beslotenheid wellicht een meer open gedachtenwisseling kan plaatsvinden. Journalisten krijgen overigens wel achteraf de gelegenheid met de fractievoorzitters te spreken. Als extra argument stelt de woordvoerder van de Tweede Kamer dat het kabinet ook achter gesloten deuren met de commissie praat.