Erik Staal koopt rechtszaak in Vestia-affaire af voor 1 miljoen

Woningcorporatie Vestia staakt zijn rechtszaken tegen oud-bestuurder Erik Staal en oud-commissarissen in ruil voor een schikking van 4,8 miljoen euro. Dat heeft Vestia vanochtend bekendgemaakt. De schikking is een belangrijke stap in de juridische nasleep van het derivatendebacle bij Vestia, de grootste ramp in de sociale huisvesting.

Van de schikking van 4,8 miljoen euro betaalt Staal uit eigen zak 1 miljoen euro, volgens bronnen. Zes oud-commissarissen betalen gezamenlijk 50.000 euro. Het grootste deel van de schikking wordt betaald uit de aansprakelijkheidsverzekering, een polis van vijf miljoen euro, die het bestuur van Vestia had afgesloten.

Vestia viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten (rentecontracten) en dreigde andere corporaties, die onderling borg staan, in de val mee te sleuren. Oud-kasbeheerder Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. verdienden ieder heimelijk 10 miljoen euro aan de contracten en worden verdacht van fraude.

Staal en de oud-commissarissen zijn geen verdachten in deze fraudezaak. Onder hun verantwoordelijkheid bouwde Vestia wel een zeer risicovolle derivatenportefeuille van 23 miljard euro op. Staal was enig bestuurder en tekende alle contracten.

Vestia kocht de contracten in de zomer van 2012 af bij internationale zakenbanken voor 2,1 miljard euro, waarvan andere corporaties 675 miljoen euro zouden meebetalen. De corporatie heeft Staal en de oud-commissarissen eerder ook voor de totale schade van 2,1 miljard euro persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Met de schikking voorkomt Vestia een slepende, kostbare en gecompliceerde procedure, waarin Staal ook toezichthouders, banken en accountants wilde betrekken. De corporatie heeft eerder gezegd procedures tegen banken niet uit te sluiten en voert in hoger beroep nog tuchtzaken tegen accountants KPMG en Deloitte.

Staal is nu gevrijwaard van verdere procedures door Vestia. De rechter besloot eerder dat hij zijn omstreden pensioenuitkering van 3,5 miljoen euro bruto (1,7 miljoen netto) mag houden. Staal en de oud-commissarissen erkennen met de schikking geen aansprakelijkheid. Alleen de commissarissen zeggen in een persbericht het te betreuren dat zij het verlies niet hebben voorkomen.