Eigenaar laat ADO wachten op miljoenen

De Haagse voetbalclub dreigt zonder de investering in het financiële zorgenklasje van de KNVB te belanden.

Hui Wang bij het ADO-stadion in Den Haag.
Hui Wang bij het ADO-stadion in Den Haag. Evert-Jan Daniels ANP

Een investering van 3,7 miljoen euro die door ADO-eigenaar Hui Wang was beloofd, staat nog steeds niet op de rekening van de Haagse club. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een bericht in het AD. Het bedrag zou vorig jaar al naar de club zijn overgemaakt, maar Wang laat steeds op zich wachten. Zonder het geld dreigt ADO terug te vallen naar categorie I van de licentiecommissie van de KNVB, wat inhoudt dat de voetbalbond zich zorgen maakt over de financiële situatie van de club.

Waarom Wang’s geld nog niet op de rekening van ADO staat blijft onduidelijk. Eerst sprak Wang over “een reeks procedures” die vertraging veroorzaakten. Toen lag het bankverkeer in China stil vanwege de feestdagen, maar het geld zou er dinsdag dan eindelijk zijn. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Zorgenklasje

Wang beloofde de miljoenen ter beschikking te stellen voor vernieuwingen aan het ADO-stadion, waaronder videoschermen en luxe stoelen. Ook wordt het jeugdcomplex gerenoveerd. Door de investering van Wang kon ADO in december een sluitende begroting overleggen.

Nu het geld van Wang ontbreekt, terwijl ADO wel investeringen heeft gedaan, komt die begroting niet meer uit. Daardoor dreigt ADO in categorie I te belanden, het financiële zorgenklasje van de KNVB. De voetbalbond meldt dat die indeling volgende maand bekend wordt gemaakt.

Volgens de woordvoerder van ADO wordt er “in alle rust” gewerkt aan een oplossing. Daarbij wil de club geen nieuwe deadline stellen. Wel heeft ADO goede hoop dat een terugval naar categorie I kan worden voorkomen. Ook verwacht de woordvoerder dat in de gesprekken duidelijk wordt waarom de betaling zo lang vertraagd is.