Duizenden liters melk de mestput in

Zuivelconcern Friesland Campina maakte dinsdag bekend dat de melk bij 450 veehouderijen niet kon worden opgehaald: te gevaarlijk, door de gladheid. Boeren moesten hun melk weggooien.
Foto Vincent Jannink / ANP
Foto Vincent Jannink / ANP

De melk moest hij dinsdag noodgedwongen de gierkelder in laten lopen. Melkveehouder Minne Hiemstra uit het Friese Sibrandahuis zette de kraan open en zag 14.000 liter de put instromen. De vrachtauto die de melk ophaalt kon door extreme gladheid zijn boerderij niet aandoen. „Heel jammer”, zegt hij. „Je hebt er wel voor gewerkt.” De schade bedraagt 4.200 euro. Toch heeft hij er begrip voor dat de melkrijder niet langskwam. „Het was te gevaarlijk. Zo’n grote vrachtauto begint zomaar te scharen.”

Zuivelconcern Friesland Campina maakte dinsdag bekend dat de melk bij 450 veehouderijen niet kon worden opgehaald. Het was door de extreme gladheid niet verantwoord om de melktransporteurs de weg op te sturen. Het bedrijf adviseerde zijn leden-veehouders de melk in de mestput te lozen. De meeste boeren hebben voor hooguit drie dagen opslagcapaciteit. Pech als die net vol is.

Ook voor veehouder Klaas Pieter Mulder uit het Groningse Houwerzijl zat er niets anders op: bij hem ging dinsdagavond de koemelk direct de mestput in. „Mijn melktank van 7.000 liter zat al vol. Dus de 1.200 liter die ik had gemolken, ging gelijk de gierput in. Daarna heb ik de hele tank moeten legen.”

Mulder vindt het vervelend dat hij „voedsel” heeft moeten vernietigen, maar begrijpt dat transporteurs geen melk ophalen. „De veiligheid van mensen staat voorop. Mijn melktruck belandde op een binnenwegje bij Oldehove op de kop in de sloot.”

De bestuurder ervan kwam met de schrik vrij, weet directeur Jelle Breeuwsma van Melkweg, de vervoerder die de melk ophaalt bij 1.700 boerderijen in het noorden. „De chauffeur is geschrokken en wat stijf. De auto is total loss.”

Dat boeren hun melk in de gierput moesten lozen, vindt Breeuwsma „heel sneu”. Maar, zegt hij, „het was vannacht niet meer vertrouwd de weg op te gaan. We hebben alle ritten ingetrokken.”

3 mille schade

Woensdagmorgen gingen de twintig vrachtwagens van Melkweg wel weer de weg op. Voor maatschap Elzinga in Veenwouden is het nog spannend. Goitzen Elzinga: „De tank zit hier met 8.000 liter bijna vol. Ik hoop dat die vanavond nog geleegd wordt anders moeten ook wij de melk laten weglopen.” Dat zou een schadepost betekenen van een kleine 3.000 euro. „Boeren hebben het al moeilijk en dan kun je je niet permitteren melk weg te laten stromen. Maar als een melkrijder een ongeluk krijgt, doet dat meer pijn dan een keer je melk weg laten lopen.”

Mulder zit al wel met 3 mille schade. Hij hoopt dat hij die vergoed krijgt van Friesland Campina. In het algemeen vergoedt die onderneming de schade als melk moet worden geloosd door stakingen. Maar als een vrachtauto het erf niet op kan rijden door weersomstandigheden, is het verlies voor de veehouder. Gezien het grote aantal gedupeerde boeren, verklaart een woordvoerder van de zuivelonderneming, overleggen de ledenraad (die de boeren vertegenwoordigt) en het bestuur later deze maand toch over mogelijke compensatie.