Duitsland gaat met Nederland samenwerken in Mali

Het Duitse kabinet heeft besloten maximaal 650 militairen naar het West-Afrikaanse land te sturen.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en een hoge militair in Mali.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en een hoge militair in Mali. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Duitse militairen gaan in Mali met al aanwezige Nederlanders samenwerken in de VN-missie MINUSMA. Het Duitse kabinet heeft besloten maximaal 650 militairen naar het West-Afrikaanse land te sturen, die zullen een deel van het werk van de Nederlanders rond de stad Gao overnemen.

De twee landen werkten eerder intensief samen, bijvoorbeeld in het Afghaanse Kunduz. Duitsland gaat verkenningsvluchten met drones uitvoeren en logistieke ondersteuning leveren. De Bondsdag moet nog wel instemmen met het besluit. Dat gebeurt naar verwachting eind deze maand. Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei woensdag “zeer verheugd” te zijn met het besluit.

Het Nederlandse kabinet kondigde in december aan dat ‘onze’ missie wordt ingekrompen van 450 naar 300 man. Dat lijkt vreemd, omdat minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) na de aanslagen in Parijs juist beloofde bondgenoot Frankrijk militair bij te staan. Dat land vroeg om steun bij de missie tegen Islamitische Staat (IS) en missies in Afrika. Ook is Nederland nog in de race voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad die afbouw van deze missie onlogisch maakt.

Smokkel en terrorisme

Volgens een woordvoerder van Defensie was al afgesproken dat de Duitsers taken zouden overnemen vóór het Franse verzoek. Bovendien zou de VN er alle baat bij hebben dat er meer landen deelnemen, hoeveel militairen zij elk leveren is van minder belang. Het idee van de Nederlandse bijdrage aan MINUSMA, die vooral gericht is op het verzamelen van inlichtingen over smokkel en terrorisme in het gebied, was juist dat deze makkelijk overdraagbaar zou zijn aan andere landen, benadrukt de woordvoerder. Minister Koenders maakte woensdag bekend dat er 1,5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de aanpak van mensensmokkel in de Sahel in Afrika. Het kabinet beraad zich nog over uitbreiding van de IS-missie met bombardementen boven Syrië.