Economie

Drie vragen over de lege beurshuls van Docdata

ANP Foto

Een koersdaling van 68 procent, en dat op één dag. De koers van het Nederlandse e-commercebedrijf Docdata daalde gisteren van rond de drieëneenhalve euro tot net iets boven de één. Terwijl een aandeel in november nog 23 euro waard was. Ondanks dat de onderneming vrijwel is opgedoekt, staat het nog steeds genoteerd op de beurs: een zogenoemde ‘lege beurshuls’. Hoe werkt dat precies? Drie vragen.

1. Wat is een lege beurshuls?

Lege beurshulzen komen steeds vaker voor. Ondanks dat zij geen directe functie meer hebben, blijven de hulzen interessant voor beurshandelaren. Wanneer een bedrijf de beurs op wil gaan, kan het sneller en goedkoper zijn om een ‘leeg’ beursgenoteerd bedrijf op te kopen en dat te gebruiken.

Volgens Docdata’s topman Michiel Alting von Geusau is de lege beurshuls die is overgebleven na de verkoop van alle actitiviteiten van het bedrijf een gevolg van de overname door twee verschillende bedrijven: het Amerikaanse Ingram Micro (in oktober) en het Zweedse Assa Abloy (in december).

Beleggersvereniging VEB is niet blij met deze constructie. De vereniging zegt dat het normale biedingproces is omzeild door het belangrijkste deel van het bedrijf eruit te halen. Volgens VEB was er al een akkoord met de grootaandeelhouders (die de meerderheid van de aandelen bezitten) voordat er een officiële stemming van alle aandeelhouders plaatsvond. Tijdens de uiteindelijke stemming hadden kleine particuliere aandeelhouders daardoor geen invloed op het uiteindelijke akkoord over de verkoop van het e-commerce gedeelte aan Ingram Micro.

2. Hoe is Docdata verkocht?

Docdata (sinds 1987) werd met name groot dankzij een succesvolle e-commercetak, die in veel Europese landen producten namens winkels of webshops als Bol.com verzendt. Daarnaast bezit Docdata ook het kleinere IAI Industrial Systems, dat zich bezighoudt met optische- en lasertechnologie. In oktober gaf het Amerikaanse bedrijf Ingram Micro aan de e-commercetak te willen kopen, maar niet geïnteresseerd te zijn in IAI. Hiervoor moest het bedrijf een andere koper vinden.

Uiteindelijk kocht het Zweedse Assa Abloy het laatste gedeelte. Eind december werden beide deals afgerond: het e-commercegedeelte werd voor rond de 160 miljoen euro verkocht; IAI voor ongeveer 23 miljoen euro.

De opbrengst van de verkopen werd in twee gedeeltes uitgekeerd aan de aandeelhouders. Op 22 december werd per aandeel een dividend van 21 euro uitgekeerd en op 5 januari kregen aandeelhouders rond de tweeëneenhalve euro. Beide keren daalde de koers van Docdata met een gelijk bedrag. Op dit moment blijft de koers rond de één euro, omdat nog niet al het geld in kas is uitgekeerd en omdat het restant van Docdata als beursgenoteerd bedrijf mogelijk nog wordt doorverkocht.

3. Wat voor gevolgen heeft de verkoop voor het bedrijf?

“Dankzij de overname kan er meer worden geïnvesteerd inwerknemers en apparatuur, om zo grotere bestedingen beter aan te kunnen.”

Dat zegt topman Michiel Alting von Geusau. Volgens Von Geusau worden de opdrachten van Docdata steeds groter en kan het bedrijf profiteren van de omvang van Ingram Micro voor deze aanbestedeingen. Hij zegt dat er geen werknemers worden ontslagen als gevolg van de overname.