Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

‘Afkoopsom erfpachtgrond Amsterdam veel te hoog’

Het bedrag dat de gemeente Amsterdam vraagt aan huurders van erfpachtgrond om hun canon af te kopen is veel te hoog. Dat meldt De Volkskrant op basis van een rapport (pdf) van de Stichting Erfpachters Belangen Amsterdam.

De stichting schakelde drie experts in die berekenden dat de manier waarop de gemeente de waarde van de grond berekent niet deugt. Volgens de gemeente zou de totale waarde van erfpachtgrond in Amsterdam zo’n 60 miljard euro zijn, maar de deskundigen komen uit op een bedrag tussen de 15 en 20 miljard euro.

De gemeente Amsterdam wil op aanbeveling van een rapport uit 2014 het erfpachtstelsel in de hoofdstad afschaffen. Het rapport uit 2014 gaat ervan uit dat een huis alleen de bouwkosten waard is en dat de rest van de waarde in de grond zit, maar volgens oud-financieel ombudsman Nol Monster is dat een onjuiste redenering:

“Voor een huis op erfpacht is dat juridisch niet zuiver en bovendien wordt afkopen daardoor zo duur dat niemand het zal doen. Terwijl de gemeente toch wil dat veel erfpachters afkopen.”

80% van het vastgoed in Amsterdam staat op erfpachtgrond, dat is meer dan in enige andere stad in Nederland.
Erfpacht wordt doorgaans 50 jaar vastgelegd en daarna herzien.

BAM verkoopt betonfabriek in Groningen

BAM verkoopt zijn betonfabriek in het Groningse dorp Zuidbroek. De fabriek komt in handen van Betonfabriek Vrijenban. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

In de fabriek worden prefab betonelementen gemaakt. De verkoop betreft alleen het vastgoed en geen projecten of garanties. De transactie is onderdeel van een grootscheepse reorganisatie bij BAM, die het bedrijf structureel 100 miljoen per jaar aan besparingen op moet gaan leveren.

Betonfabriek Vrijenban produceert ook prefab betonelementen, en daarnaast keerwanden en betonmortels. Het bedrijf heeft fabrieken in Delft en Vianen.

‘Amsterdam sluit massagesalons op verdenking van illegale prostitutie’

In Amsterdam zijn eind vorig jaar acht massagesalons gesloten omdat vermoed werd dat de bedrijven zich schuldig maakten aan illegale prostitutie. Dat schrijft NU.nl.

In de hoofdstad werd afgelopen jaar van augustus tot november een grootscheeps onderzoek verricht naar massagesalons waar prostituees zich zouden aanbieden. In totaal werden 22 salons - voornamelijk Thaise en Chinese - gecontroleerd. Naast de acht salons die direct zijn gesloten hebben nog acht andere bedrijven te horen gekregen dat ze moeten sluiten.

Het onderzoek was deels gebaseerd op recensies van de salons op internet. Verder werd gezocht naar sporen van prostitutie en werd gekeken of er schaars geklede dames of seksueel gerelateerde voorwerpen in de massagesalons aanwezig waren.

Het stadsbestuur noemt de actie een succes, maar benadrukt dat illegale prostitutie in massagesalons een “hardnekkig probleem” is. Amsterdam wil dit jaar gaan experimenteren met anonieme toezichthouders om illegale praktijken in salons sneller aan te kunnen pakken.