De Thuiskok: Vleespastei met groente en puree

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters ©

Als ze ergens weten waar een goede vleespastei wordt gemaakt, dan is het wel in Groot-Brittannië. Daar zijn ze zo gemeengoed dat meat pies zelfs tijdens de rust van voetbalwedstrijden worden verkocht. Waar dit normaal echte caloriebommen zijn, zijn er hier de vette randjes vanaf geschraapt.

Zet een grote pan met antiaanbaklaag op niet te hoog vuur en bak het gehakt met de ui, prei en wortelen 5 minuten of tot ze wat kleur hebben. Roer er de bloem door en bak die een paar tellen al roerend mee. Voeg de tomatenpuree, bouillon, kruiden en worcestersaus toe en doe er een flinke mespunt zout en veel peper bij. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten zonder deksel pruttelen.

Verhit de oven tot 220 graden Celsius (hetelucht 200 graden). Vul een grote pan voor de helft met water en breng het aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken van 2 cm. Doe ze in het kokende water, breng het weer aan de kook en kook 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de aardappels in een vergiet uitlekken. Pureer of prak ze in een pan met de boter en veel zout en peper.

Doe het gehaktmengsel in een ondiepe ovenschaal, schep er de aardappels op en bestrooi opnieuw met veel zout en peper. Zet het geheel 25-30 minuten in de oven.

Sam de Voogt