Franse rallykampioen staat als debutant fier bovenaan

In de rallywereld is hij een fenomeen: Sébastien Loeb. De Fransman heeft negen wereldtitels op zijn naam en debuteert dit jaar in de Dakar Rally door Argentinië en Bolivia. Ook daar weet nu iedereen inmiddels dat hij een kunstenaar achter het stuur is. In zijn Peugeot 2008 won hij dinsdag de eerste echte etappe naar de Argentijnse plaats Jujuy en verstevigde zijn eerste positie in het klassement bij de auto’s.

Bernhard ten Brinke zat met de Belg Tom Colsoul als bijrijder opnieuw in de voorhoede. Hij werd achtste en staat zevende in het klassement.

Erik van Loon belandde in de ingekorte klassementsproef (van 314 naar 199 kilometer) met Mini en navigator Wouter Rosegaar op twaalf kilometer voor de finish in een ravijn, maar kwam met hulp van omstanders weer overeind. Geen letsel of noemenswaardige materiële schade, maar wel veel tijdverlies. Van Loon verloor 22 minuten op koploper Loeb en staat nu achttiende in het klassement.

De truckers moesten omrijden omdat een deel van de weg na het tweede controlepunt was weggeslagen. De Tsjech Martin Kolomy, aan het stuur van een Tatra, was uiteindelijk de beste, op korte afstand gevolgd door Hans Stacey (MAN), de Nederlandse klassementsleider. Oud-Formule 1-coureur Jan Lammers eindigde als zestiende.