Bier brouwen op je eigen aanrecht

Techredacteur Marc Hijink doet deze week dagelijks verslag vanaf gadgetbeurs CES in Las Vegas.

Het wordt een stuk leuker in de keuken, want er zijn twee producten in de maak waarmee je je eigen drank kunt produceren – ook als je geen volleerd brouwer of cocktailspecialist bent. Op gadgetbeurs CES zijn ze al in werking te zien: de PicoBrew-biermachine en de Somabar Cocktailmixer. Schuif het tosti-apparaat en de staafmixer maar vast aan de kant om plaats te maken op het aanrecht.

Lees ook de andere blogs vanaf gadgetbeurs CES, over de Geurwekker en het kerkhof van mislukte PR-campagnes.

Eerst even proeven. Hij smaakt zeker niet slecht, de Indian Pale Ale van de Picobrew. Dit biertje is gemaakt met een mini-brouwerijtje uit Seattle. Het is een keukenmachine zoals een espressoautomaat of een broodbakmachine, maar dan voor bier. Goed getimed, want de interesse voor kleinere brouwerijen en alternatieve biertjes is groter dan ooit.

Je kiest een van de honderd kant-en-klare recepten. Die worden als PicoPaks afgeleverd: een doos compleet met granen en hop. De Picobrew herkent de code op de doos, downloadt de juiste brouwmethode en gaat aan de slag. Je kunt alleen het alcoholpercentage en de bitterheid enigszins aanpassen. Het brouwproces duurt 2 uur en dan heb je 5 liter eigen bier, opgevangen in een soort mini-vat. De laatste stap: gist toevoegen voor het fermentatieproces om alcohol te creëren. Dat duurt een week. (Uit Nederland komt trouwens vergelijkbaar idee: de MiniBrew.)

De simpele aanpak van de PicoBrew doet denken aan de Senseo-capsules – je hoeft er alleen water bij te doen. De mystiek van het complexe bierbouwproces verdwijnt een beetje, maar daar krijg je wel uitstekend bier voor terug en een warme gemeenschap van internationale bierliefhebbers. De Picobrew kost 599 dollar, de PicoPaks kosten 19 dollar per stuk.

High-tech cocktail

Geen bierliefhebber? Dan is de Somabar (429 dollar) een optie. Het is een keukenmachine gespecialiseerd in het produceren van cocktails. Aan de achterkant zitten zes flaconnen met standaard cocktail-ingrediënten. Het heeft wel iets weg van een kleurprinter met vloeibare cartridges.

Met de smartphone app kies je éen van de driehonderd beschikbare recepten. Als een persoonlijke barman draait de Samobar dan zelf een high tech-cocktail van, in minder dan vijf seconden. Zo snel kun je ‘m niet eens drinken. Meestal.