Boogerd alsnog twee jaar geschorst voor dopinggebruik

Hij mag twee jaar niet actief zijn als wielrenner en in een andere functie binnen de sport of andere sporten.

Michael Boogerd tijdens een mountainbikerace in 2007.
Michael Boogerd tijdens een mountainbikerace in 2007. Foto Cynthia Boll/ANP

Oud-wielrenner Michael Boogerd is door wielerbond UCI alsnog voor twee jaar geschorst vanwege zijn dopingverleden. De uitspraak betekent dat de Nederlander twee jaar niet actief mag zijn als wielrenner of in een andere functie binnen de sport of andere sporten. Boogerd vertrekt dus ook bij de opleidingsploeg Roompot-Oranje Peloton, waar hij het afgelopen jaar ploegleider was.

Boogerd bekende in 2013 dat hij van 1997 tot en met het einde van zijn carrière in 2007 epo en cortisonen had gebruikt en bloedtransfusies had ondergaan. Boogerd gaat vanwege deze openbare bekentenis ook niet in beroep tegen de schorsing en de duur ervan, zo staat in een verklaring van zijn management:

“Omdat ik net als tijdens mijn vrijwillige openlijke bekentenis op 6 maart 2013 de verantwoordelijkheid draag en de consequenties aanvaard voor beslissingen die ik zelf in het verleden heb genomen.”

Boogerd zegt tegenover NRC dat hij er “steeds minder rekening” mee had gehouden nog geschorst te worden:

“De afgelopen drie jaar waren een grote wirwar voor mij. Ik wist dat er nog iets stond te gebeuren, want ik heb doping gebruikt, dus dan kun je een straf verwachten. Maar wanneer wist ik niet. Ik begon er ook steeds minder rekening mee te houden dat ik nog geschorst zou gaan worden.”

Hij wist al vlak voor de kerst wat hem te wachten stond, maar wilde dat de UCI nog even zou wachten met het nieuws naar buiten brengen:

“Mijn dochtertje was laatst jarig en dat wilde ik graag smooth laten verlopen. In die dagen kwam er wel een soort berusting over me heen. Maar naarmate deze dag dichterbij kwam en er nieuws begon rond te zingen, begon ik wel te beseffen wat ik vanaf vandaag allemaal niet meer mag doen. Nu voel ik me eigenlijk vooral triest. Ik moet me nog een beetje verdiepen in de gevolgen, eerlijk gezegd. Nee, ik mag niet meer bij de ploeg aanwezig zijn. Ik ga nu eerst verhuizen. Ik heb net mijn huis verkocht.”

Dopinggebruik ‘vanzelfsprekend’

Boogerd, net als andere collega’s uit de jaren waarin hij actief was, zei in 2013 dat dopinggebruik haast vanzelfsprekend was. Hij gebruikte het niet continu, zo zei hij, maar in periodes. Hij erkende dat hij doping had gebruikt toen hij zijn sportieve hoogtepunt behaalde: de solozege in de bergetappe naar La Plagne tijdens de Tour de France van 2002.

Ploeg reageert

Roompot-Oranje Peloton reageert teleurgesteld op het UCI-besluit:

“Met name het verloop en de duur van de gevolgde procedure hebben naar onze mening niet bijgedragen aan een correcte afhandeling van deze kwestie.”

Boogerd zelf zegt tegen NRC ook te balen dat het zolang heeft moeten duren:

“Toen ik van plan was een ploeg [team Roompot] te beginnen, ben ik zelf maar eens gaan bellen met de UCI. Je wil weten waar je aan toe bent. Ik zocht via de KNWU [de Nederlandse wielerbond] contact met die Cookson, de baas, maar ik ben nooit verder gekomen dan zijn secretaresse. Ik heb de verschillende instanties [de Nederlandse Dopingautoriteit en de Vlaamse] zelfs gevraagd alsjeblieft een tuchtzaak tegen me te starten, zodat ik er vanaf zou zijn. Dat is nooit gebeurd.”

Erelijst

Boogerd, die altijd reed voor Rabobank, werd in zijn loopbaan drie keer Nederlands kampioen, won de Amstel Gold Race eenmaal en de Brabantse Pijl tweemaal en won twee etappes in de Tour de France. In het eindklassement van de belangrijkste wielerronde eindigde hij in 1998 als vijfde. De Giro d’Italia en de Vuelta, de andere twee grote rondes, sloeg hij op enkele keren na altijd over.