Bijna 1,1 miljoen asielaanvragen in Duitsland

Syriërs vormden de grootste groep, gevolgd door Afghanen.

September. Vrouwen, mannen en kinderen komen na een lange reis door Europa per trein aan in München.
September. Vrouwen, mannen en kinderen komen na een lange reis door Europa per trein aan in München. Foto Sven Hoppe / AP

Bijna 1,1 miljoen mensen hebben vorig jaar asiel aangevraagd in Duitsland. Dat zijn er bijna vijf keer meer dan in 2014. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de definitieve cijfers woensdagochtend bekendmaakte, was het precieze aantal 1.091.894 personen.

Met 428.468 asielzoekers vormden de Syriërs de grootste groep. Zij werden gevolgd door de Afghanen (154.046 personen) en Irakezen (121.662 personen). In absolute aantallen heeft Duitsland daarmee in Europa veruit de meeste asielzoekers ontvangen.

In het begin van 2015 meldden zich veel mensen uit Balkanlanden die weinig kans hebben op asiel. De op drie na en vier na grootste groepen waren vorig jaar afkomstig uit Albanië (69.426 mensen) en Kosovo (33.049 personen).

Einde crisisnoodopvang

In Nederland ving het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vorig jaar 47.765 op. Hoeveel mensen precies in Nederland asiel aanvroegen is nog niet bekend. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat uit van een totale instroom van 58.000 in heel 2015. Het record uit 1994 - het dieptepunt van de Joegoslaviëcrisis - werd op 1 december al geëvenaard.

De COA gaat er inmiddels van uit dat de crisisnoodopvang, waarbij asielzoekers binnen enkele dagen van de ene naar de ander sporthal worden vervoerd, eind januari kan worden beëindigd. De crisisopvang was nodig om de grote stroom vluchtelingen en migranten aan te kunnen. Deze is de laatste week enigszins afgenomen. Volgens een COA-woordvoerder zijn er nu nog acht crisisopvanglocaties in het land waar ongeveer 500 vluchtelingen worden opgevangen.

(Andere bronnen: AP, AFP)