‘Tweets van 10.000 tekens mogelijk’

Twitteraars krijgen straks immens meer ruimte dan 140 tekens: ze kunnen berichten van maximaal 10.000 tekens plaatsen. Dat althans meldt de Amerikaanse techsite Re/code. Het bedrijf zou ‘extended’ tweets aan het einde van het eerste kwartaal mogelijk willen maken.

Het nieuws komt niet als een verrassing; in september meldde Re/code al dat Twitter het maximum van 140 tekens wil loslaten en ook topman Jack Dorsey had er op gezinspeeld. Daarnaast verhoogde Twitter vorig jaar het maximum aantal tekens voor Direct Messenger, de dienst waarmee gebruikers elkaar onderling berichten sturen, al tot 10.000. De limiet van 140 tekens was lang de kracht van Twitter. Gebruikers werden gedwongen bondig te formuleren, wat het netwerk in het begin zo populair maakte. Vorig jaar viel de groei van het aantal twitteraars echter tegen; hun aantal bleef steken rond de 300 miljoen, achter Instagram (400 miljoen gebruikers) en Facebook (1,4 miljard). De limiet van 140 tekens zou nu achterhaald zijn en nieuwe gebruikers afschrikken.

Of dat gaat lukken met 10.000 tekens moet nog blijken: de oude garde kwam dinsdagavond onder de hashtag #beyond140 meteen in opstand tegen het voornemen om de limiet zo enorm uit te breiden: „Als ik lange stukken tekst wil lezen, ga ik wel naar Facebook."