‘Apple snijdt fors in productie nieuwe iPhones’

De iPhones 6s en 6s Plus zouden minder goed verkopen dan verwacht.

Het Apple-logo bij een winkel in Shanghai.
Het Apple-logo bij een winkel in Shanghai. Foto Aly Song / Reuters

Apple laat in het eerste kwartaal minder iPhones maken. Het Amerikaanse technologiebedrijf wil de productie van de laatste modellen iPhone met 30 procent terugbrengen in vergelijking met eerdere plannen, schrijft de Japanse zakenkrant Nikkei.

De iPhones 6s en 6s Plus zouden minder goed verkopen dan verwacht. Uit inventarissen uit september is volgens Nikkei gebleken dat de telefoons zijn blijven liggen bij verkopers in opkomende en ontwikkelde markten, waaronder China, Japan, Europa en de Verenigde Staten. Door minder te produceren, krijgen handelaren meer tijd om hun voorraden te verkopen. Volgend kwartaal moet de productie weer op peil zijn.

Einde goednieuwsshow

Toch vrezen bedrijven in Japan, Zuid-Korea en China die onderdelen leveren en de smartphones in elkaar zetten voor de gevolgen. Foxconn Technology Group, dat de iPhones in China assembleert, kreeg alvast 12 miljoen dollar aan subsidies van de overheid toegezegd om een ontslaggolf te voorkomen, meldt The Wall Street Journaal op basis van officiële documenten.

Dat de vraag was ingezakt en dat Apple waarschijnlijk in de productie zou moeten snijden, was bekend. Alleen in welke mate was nog onduidelijk. Apple moet het bericht zelf nog bevestigen.

Eind oktober was de presentatie van de jaarcijfers nog vooral een goednieuwshow. Apple bleek elke seconde van het vorige boekjaar voor 7.420 dollar aan iPhones, iPads en Mac computers te hebben verkocht. Het bedrijf had een omzet van 234 miljard (28 procent groei) en maakte 53 miljard winst (plus 35 procent). Toch raakte Apple tussen juni en eind oktober 12 procent van zijn beurswaarde kwijt. Beleggers dachten toen al dat Apple de iPhone 6 uit 2014 niet kon overtreffen.