Amsterdam sluit zestien massagesalons vanwege prostitutie

In de salons is bewijs gevonden van illegale prostitutie. De gemeente controleerde 22 salons.

Een inval van de politie bij een Chinese massagesalon in 2011.
Een inval van de politie bij een Chinese massagesalon in 2011. Foto Valerie Kuypers / ANP

De gemeente Amsterdam heeft eind vorig jaar acht massagesalons gesloten omdat er waarschijnlijk prostitutie wordt bedreven. Acht andere salons hebben ook te horen te kregen dat ze moeten sluiten. Dat bevestigt de gemeente. In de salons zijn sporen gevonden die er op wijzen dat er niet alleen massages werden aangeboden, maar ook seks.

De gemeente heeft 22 massagesalons gecontroleerd waarvan vermoed werd dat ze illegale prostitutie aanbieden. Het ging voornamelijk om Chinese en Thaise salons. Van de 22 salons werden in zestien salons sterke aanwijzingen van prostitutie gevonden. In drie salons waren wel sporen gevonden, maar te weinig om als bewijs te gelden. In de laatste drie salons werd helemaal niks aangetroffen.

Er werd gezocht naar bewijs dat er seks in de salons had plaatsgevonden, zoals spermasporen, maar ook naar seksgerelateerde voorwerpen. Verder keken controleurs of schaars geklede vrouwen in de salons aanwezig waren en onderzochten zij recensies op internet op aanwijzingen dat er seks werd aangeboden in de salons.

De acht salons die nog niet gesloten zijn, hebben een aanzegging ontvangen van de gemeente. Het is de bedoeling dat de eigenaren zelf hun zaak sluiten. Doen ze dat niet, dan kan de burgemeester alsnog een sluiting afdwingen. Na de aanzegging hebben de salons een aantal weken om in beroep te gaan. In drie van de acht gevallen is dat ook gebeurd.

De gemeente wil dit jaar anonieme toezichthouders inzetten om het probleem van illegale prostitutie in massagesalons aan te pakken. Die hoeven zich niet als controleur bekend te maken, maar mogen zich voordoen als klant of toerist. Illegale prostitutie maakt het moeilijk om de veiligheid van sekswerkers te beschermen en kan leiden tot mensenhandel en uitbuiting. Ook veroorzaken de salons hinder voor omwonenden en vormen zij oneerlijke concurrentie voor seksbedrijven die wel een vergunning hebben. Die moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

Er zijn momenteel ongeveer 120 massagesalons in Amsterdam.