Aantal doden ramp Chinese industriestad stijgt naar 58

Eind december schoof een berg aarde en bouwafval op een industriestad. Toen werd gesproken over ten minste twee doden.

Een luchtfoto van het rampgebied in de industriestad Shenzhen.
Een luchtfoto van het rampgebied in de industriestad Shenzhen. Foto Reuters

Het dodental van de grote aardverschuiving op 20 december in de Zuid-Chinese stad Shenzhen is bijgesteld naar 58. Dat meldt persbureau AP. Eerder werd gesproken over ten minste twee doden en werden zeventig mensen vermist.

De Chinese autoriteiten hebben nu 52 van de 58 lichamen geïdentificeerd. Er worden nog 25 mensen vermist.

Menselijke fout

De aardverschuiving werd veroorzaakt door menselijke fouten: een grote berg afgegraven aarde, die op een overvolle stortplaats naast een industrieterrein was geplaatst, begon te schuiven door zware regenval.

De berg aarde en ander bouwafval van de stortplaats kwamen terecht op het industrieterrein. Door de kracht werden 33 gebouwen bedolven onder een dikke laag aarde, waaronder fabrieken en slaapzalen voor fabrieksarbeiders. Elf mensen zijn gearresteerd voor nalatigheid, waardoor het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Brandweerlieden slaagden erin zeker veertien mensen van onder het puin te redden. Zelfs 67 uur na de ramp, bijna drie dagen later, troffen reddingwerkers nog een overlevende. De 19-jarige jongeman werkte op de stortplaats en raakte gewond aan zijn benen.

Meer dan 900 mensen werden geëvacueerd. Vooral op het industrieterrein van Shenzhen was de schade groot. Daar zijn zeker 33 gebouwen ingestort. Ook ontplofte er een gasleiding.

In de stad, die dicht bij Hong Kong ligt, worden allerlei producten gemaakt, variërend van mobiele telefoons tot auto’s. De industriestad trekt arbeiders vanuit heel China aan.