Amerikaanse militairen beschoten in Afghanistan

Een helikopter van de Amerikaanse troepen werd op de grond onder vuur genomen.

Afghaanse politie patrouilleert in Helmand.
Afghaanse politie patrouilleert in Helmand. Foto Abdul Khaliq / AP

In de provincie Helmand, in het zuidwesten van Afghanistan zijn dinsdag op twee plekken troepen van de Amerikaanse special forces in de problemen geraakt. NBC News meldt dat een helikopter van de special forces is beschoten en dat daarbij zeker één dode is gevallen.

Volgens het ministerie van Defensie had het toestel te kampen met mechanische problemen en zette het de landing in. Toen het toestel eenmaal aan de grond stond, werd het beschoten. Op een andere plek in Helmand kwamen troepen onder vuur te liggen toen ze met een anti-terreur missie bezig waren.

De provincie waar het toestel landde dreigt al langere tijd in handen te vallen van de Talibaan. De strijdgroep wint steeds meer terrein in Helmand. De Vicegouverneur Mohammad Jan Rasoolyar zei in december al dat als er niet snel versterkingen komen, het leger het onderspit zal delven.

Reeks aanslagen

Bij een zelfmoordaanslag ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul kwamen eind december zes Amerikaanse NAVO-militairen om het leven. De Talibaan eisten de aanslag op.

De gevechten in Afghanistan zijn geïntensiveerd sinds de internationale missie eind vorig jaar eindigde. Een reeks aanslagen afgelopen zomer in Kabul, waaronder bij een politieacademie, kostte het leven aan tientallen mensen.