VPRO-directeur hekelt ‘partijdige’ benoeming toezichthouder NPO

De benoeming van VVD’er Bruno Bruins tot voorzitter van de raad van toezicht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de schijn van politieke partijdigheid. Dat zei VPRO-directeur Lennart van der Meulen maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in Amsterdam. Met de benoeming van een partijgenoot zou staatsecretaris Sander Dekker (Media) de onafhankelijkheid van de publieke omroep bedreigen.

Volgens de VPRO-directeur probeert het kabinet steeds meer greep te krijgen op de omroep. Hij vergelijkt de situatie met de nieuwe Poolse mediawet, die politieke benoemingen bij de publieke omroep mogelijk maakt. De Europese Commissie ageert hiertegen. Van der Meulen vraagt zich af wat de Commissie van de nieuwe Nederlandse Mediawet vindt.

Van der Meulen sluit aan bij de zorgen van de Eerste Kamer over Dekkers nieuwe Mediawet. Ook de Senaat vindt dat in een vernieuwd bestel de politiek te veel macht krijgt over de omroep. Daarom wordt de wet in februari opnieuw bekeken, terwijl hij per 1 januari had moeten ingaan.

Bruins (1963) is bestuursvoorzitter van het UWV. Hij was directeur van Connexxion, kort staatssecretaris van OCW in Balkenende II en wethouder in Den Haag – waar hij Dekker van kent. Zijn nieuwe NPO-baan is een van zijn zes nevenfuncties. (NRC)