Voor een vette bonus moet je bij private equity werken

Werknemers bij private equity-bedrijven in Londen verwachten vier keer meer bonus dan zakenbankiers.

Ruim tweederde van de werknemers in de City verwacht een bonus.
Ruim tweederde van de werknemers in de City verwacht een bonus. Foto Bloomberg

Wie krijgen de hoogste bonussen? Het is elk jaar weer een spannende vraag in de City, het zakendistrict in Londen.

De mensen die er dit naar verwachting met het hoogste bedrag vandoor gaan, zijn géén bankiers. De grootste bedragen worden waarschijnlijk uitgekeerd aan werknemers van private-equityfirma’s. Zij rekenen gemiddeld op een bonus van ruim 100.000 pond (135.000 euro) over 2015, bovenop hun vaste salaris.

Dat blijkt uit een enquête van recruitmentbedrijf Astbury Marsden onder werknemers in de Londense financiële sector. Ruim duizend mensen werkten mee.

Londense zakenbankiers hebben minder hoge verwachtingen. Zij denken gemiddeld een bonus te ontvangen van ruim 24.000 pond (33.000 euro), bovenop hun vaste salaris. Het vaste salaris van alle ondervraagden lag in 2015 gemiddeld op bijna 93.000 pond (126.000 euro), 8 procent meer dan in 2014.

Géén bonus krijgen is een beetje sneu: mensen die niks extra’s denken te krijgen, zijn in de minderheid. Ruim tweederde van de ondervraagden verwacht wel een bonus te krijgen. Eenderde verwacht bovendien dat die hoger uitvalt dan een jaar eerder.

Bonusplafond

Het grote verschil tussen bankiersbonussen en bonussen voor werknemers van private-equityhuizen wordt volgens Astbury Marsden deels veroorzaakt door het bonusplafond voor bankiers. Door Europese regels mogen banken sinds 2014 maximaal één jaarsalaris uitkeren als bonus, en maximaal twee jaarsalarissen als de aandeelhouders dat goedkeuren. Private-equitybedrijven mogen geven wat ze willen.

De grotere „vrijgevigheid” door private equity zou wel eens een „uitstroom” van zakenbankiers tot gevolg kunnen hebben, schrijft directeur Adam Jackson van Astbury Marsden in een persbericht.

Die voorspelling wordt onderschreven door ander recent onderzoek van het recruitmentbedrijf: 61 procent van de werknemers in de City zegt bereid te zijn van baan te wisselen, als hun bonus tegenvalt. In 2014 lag dat percentage nog op 51 procent.

Nederland strenger

In Nederland liggen de bonussen in de financiële sector lager dan in Londen. De Nederlandse bonusregels zijn strenger dan de Europese. Van de Nederlandse wet mogen banken een bonus van maximaal 20 procent van het vaste salaris uitkeren. Wel mogen Nederlandse banken uitzonderingen maken voor werknemers in het buitenland. Zij mogen wel een of twee jaarsalarissen aan bonus ontvangen.

De bonusbedragen die werknemers van Nederlandse banken in het buitenland ontvangen, zijn onbekend. Wel zijn de buitenlandse bonussen zeer waarschijnlijk hoger dan 20 procent van het jaarsalaris.

Zo heeft ING zijn aandeelhouders vorig jaar speciaal toestemming gevraagd om het maximum voor werknemers in het buitenland op te rekken naar twee jaarsalarissen, om voldoende goed personeel te werven en behouden. Wel belooft ING in zijn laatste jaarverslag terughoudend te zijn met deze extra hoge bonussen. In 2015 konden 120 ING-werknemers die krijgen – en alleen als ze goed presteren natuurlijk.