Verdachte aanslagen Parijs blijft nog maand vastzitten

Ayoub B. wordt ervan verdacht de nog voortvluchtige Salah Abdeslam te hebben geholpen.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Een Belgische man die op 30 december werd opgepakt in de Brusselse voorstad Molenbeek blijft voorlopig vastzitten. Dat meldt ANP. Het gaat om de 22-jarige Ayoub B., die werd gearresteerd bij een huiszoeking in Molenbeek. Hij zou de voortvluchtige Salah Abdeslam onderdak hebben geboden na de aanslagen in Parijs.

Salah Abdeslam is één van de hoofdverdachten van de aanslagen op 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Hij is nog altijd op vrije voeten. De woning van Ayoub B. werd twee keer doorzocht door de Belgische politie, omdat er sterke aanwijzingen waren dat Abdeslam daar was geweest.

B. ontkent elke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. hij stelt dat hij Abdeslam vaag kent uit de wijk, maar hem zeker niet geholpen heeft. Volgens zijn advocaat heeft B. grapjes gemaakt aan de telefoon, die door de politie werd afgeluisterd.

Molenbeek

In Molenbeek woonden zeker drie terroristen die tot het netwerk behoorden dat in november aanslagen pleegde in Parijs. Diezelfde maand werden in de voorstad al huiszoekingen verricht, waaronder ook in het huis van B. in de Delaunoystraat. Daar woonde vroeger ook een familie die naar Syrië is afgereisd.

In het huis van B. zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. In totaal heeft de Belgische politie al tien mensen gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs. De autoriteiten werden twee dagen na de aanslagen getipt dat Abdeslam zich in Molenbeek zou bevinden. Door “verouderde” wetgeving kon de politie op dat moment niet gelijk een inval doen. Abdeslam zou volgens de Belgische zender RBTF bij een geënsceneerde verhuizing in een kast of meubelstuk zijn weggesmokkeld op de avond voor de inval.