Veel ongelukken in Noord-Nederland door ijzel

Het KNMI geeft nu ook code oranje af voor de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland.

Het risico op ijzel is ook vannacht en morgenochtend aanwezig in grote delen van het land.
Het risico op ijzel is ook vannacht en morgenochtend aanwezig in grote delen van het land. Foto: Vincent Jannink / ANP

Dinsdagavond hebben automobilisten in het noorden van het land veel hinder ondervonden van ijzel. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) stond de teller om 18:30 op dertig ongelukken. Dit zijn alleen de ongelukken waarvoor een bergingsvoertuig is opgeroepen, zo laat de VID weten: “Het daadwerkelijke aantal glijpartijen ligt veel hoger.”

Sinds maandagochtend zijn er zelfs al honderd ongelukken gebeurd als gevolg van ijzel, zo meldt de VID.

Code rood eerder vandaag opgeheven

Waar eerder vandaag sprake was van een weeralarm (code rood) voor het noorden van Nederland, geeft het KNMI momenteel code oranje af voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje voor #ijzel nu ook voor Flevoland, Overijssel & Gelderland, naast Friesland,… https://t.co/dpPyZhecVg

Vanmiddag werd nog gemeld dat de wegen in de noordelijke provincies grotendeels ijsvrij waren door het strooien van 1,2 miljoen kilo zout.

Vanavond en vannacht: ijzel zet door

Omdat verwacht wordt dat de neerslag vanavond en vannacht doorzet, is het risico op gladheid vannacht en morgenochtend groot. Het risicogebied breidt zich bovendien uit naar het zuiden: ook automobilisten in delen van Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland moeten volgens de VID oppassen.

Twitter avatar vid VID Situatie in ’t noorden verslechtert: veel ongelukken op gladde snelwegen. En er komt nog meer IJZEL… #codeoranje https://t.co/bTosbQAaOI