Treinverkeer naar België ontregeld door stakingen

Dinsdagavond rijden er al minder treinen. Woensdag en donderdag ligt het treinverkeer helemaal stil.

ANP / Phil Nijhuis

Vanwege een aangekondigde staking is het voor treinreizigers die naar België willen bijna niet mogelijk om op hun bestemming te komen. Spoorwegmedewerkers in Wallonië leggen hun werk neer, met als gevolg dat het treinverkeer in Vlaanderen ook hinder gaat ondervinden van de staking.

Vanaf dinsdagavond rijden er naar België al minder treinen. Woensdag en donderdag ligt het treinverkeer daar zelfs helemaal stil. Volgens de NS is daarmee het treinverkeer “sterk ontregeld”.

Alleen donderdagavond rijdt de internationale sneltrein Thalys tweemaal van Parijs naar Brussel-Zuid. Het Belgische spoorbedrijf NMBS meldt dat reizigers hun Thalys-tickets voor de betrokken treinen op 5, 6 en 7 januari kosteloos kunnen omwisselen voor een andere reisdatum.

Twitter avatar NMBS NMBS Let op! Risico op verstoord treinverkeer door vakbondsacties op 6 en 7 januari: https://t.co/4SSOT51gUK. #NMBS https://t.co/yQnbBe6bDe

Sociaal Akkoord

Directe aanleiding voor de staking is het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord.
De Belgische krant De Standaard schrijft ook dat de vakbonden vrezen dat door productiviteitsmaatregelen, waarbij spoorwegpersoneel zes dagen per jaar meer moet gaan werken, 6.000 tot 7.000 banen verloren gaan.

Volgens De Standaard staken de Vlaamse bonden nog niet, omdat zij “andere opvattingen” hebben over de onderhandelingen over het sociaal akkoord.