Thuis uit eten met bezorgapps

Een tijd lang hebben pizzaketens, shoarmatenten en de Chinees een monopolie op bezorgen gehad. Simpelweg omdat ze bereid waren een neefje of buurjongen met scooter door de stad te laten scheuren.

Maar halleluja: die tijd is voorbij. Vorig jaar zijn er in Amsterdam een aantal startups gekomen die eten bezorgen van restaurants die zelf geen bezorgservice hebben. Je lievelingsburger of panini kalfsvlees van die hippe Scandinavische burgertent. Of een couscoussalade van de slabar, pompoensoep van de traiteur of ander typisch foodie-voedsel. Bezorgers op fietsjes – in dienst van de start- up – gaan speciaal voor jou naar het restaurant en bezorgen het gerecht bij je. Meestal binnen een half uur.

Ik probeerde er drie uit die nu in Amsterdam actief zijn: Deliveroo, foodora en TringTring. De eerste twee zijn buitenlandse start- ups met miljoeneninvesteringen en actief in meerdere landen. TringTring is een kleinere Nederlandse startup, ook actief in Utrecht.

Het heeft weinig zin op detailniveau te vergelijken: daarvoor lijken ze teveel op elkaar. Gebruiksvriendelijke mooie apps met glamoureuze foto’s, aardige bezorgers en allemaal leverden ze binnen de beloofde tijd. Registeren kost hooguit een minuut, je kiest een gerecht, betaalt online en ziet de verwachte bezorgtijd. Net zo simpel als bijvoorbeeld thuisbezorgd.nl.

Er zijn wat verbeterpunten. Zo zou ik het liefst in de app bij elk gerecht een foto willen. Dat doet TringTring als enige. Ik zou ook specifieker willen kunnen zoeken (vega).

Maar verder ben ik enthousiast. Een frisse fietser die speciaal voor jou een mooi ingepakte maaltijd bij een restaurant gaat halen – het voelt net wat chiquer dan de gebruikelijke scooterjongen die je een vettig bakje in aluminiumfolie toedrukt. Het voelt luxe: in de intimiteit van je eigen huis toch lekker eten uit een restaurant.

Nadeel is dat je daar ook flink voor betaalt. Vaak hanteren de restaurants dezelfde prijzen als op hun menukaart zelf. Daarbovenop vragen de apps rond de 2,50 euro bezorgkosten, en moet je vaak minimaal voor 15 euro bestellen. Dat ik desondanks al twee maanden elke week via de apps bestel, zegt genoeg.