‘Straks tweets van 10.000 tekens op Twitter’

De limiet van 140 tekens zou achterhaald zijn.

De limiet van 140 tekens voor een tweet zou worden verhoogd naar 10.000.
De limiet van 140 tekens voor een tweet zou worden verhoogd naar 10.000. Foto: AFP/PHOTO/EMMANUEL DUNAND

Twitter zou aan een nieuwe optie werken waardoor gebruikers straks tweets van 10.000 tekens in hun tijdlijn zien. Nu ligt dat maximum nog op 140. Het bedrijf wil dergelijke ‘extended’ tweets aan het einde van het eerste kwartaal doorvoeren, zo meldt de Amerikaanse technologiesite Re/code.

Tegenvallende groei voor Twitter

Het nieuws komt niet als een verrassing; eerdere berichten in september wezen al op een mogelijk loslaten van het maximum van 140 tekens, iets waar topman Jack Dorsey ook al op hintte. Daarnaast verhoogde Twitter vorig jaar het maximum aantal tekens voor de Direct Messenger, de dienst waarmee gebruikers onderling berichten uitwisselen. Die limiet staat sindsdien op 10.000 tekens.

Waarom Twitter dit nu ook voor reguliere tweets wil doorvoeren, is niet bekend. De limiet van 140 tekens leek in het begin juist de kracht van Twitter. Gebruikers werden zo gedwongen om in bondige formuleringen hun punt te maken, wat het netwerk in het begin zo populair maakte. Vorig jaar viel de groei van het netwerk echter tegen; het aantal twitteraars bleef steken rondom de 300 miljoen, achter Instagram (400 miljoen gebruikers) en Facebook (1,4 miljard).

De limiet van 140 tekens zou nu achterhaald zijn en nieuwe gebruikers afschrikken. Of dat gaat lukken met 10.000 tekens moet nog blijken: de oude garde kwam dinsdagavond onder de hashtag #beyond140 in opstand tegen het voornemen:

Twitter avatar ffflow Dave Smith If you need more than 140 characters you need help #beyond140
Twitter avatar conor_pope Conor Pope Please @twitter don’t go #Beyond140. It’ll be the death of you. Honestly, it will.

En alvast een praktijkvoorbeeld:

Twitter avatar danprimack Dan Primack Just wanted to show you how long 10,000 characters is. $TWTR https://t.co/XPeeKFQJOe