“Snoepies en chippies, daar leven we op”

Autocoureur Jan Lammers brengt zijn Dakar Rally in beeld voor NRC. Voorafgaand aan de derde etappe sprak Lammers met zijn navigator Erik Kofman, die normaal Boeings “van en naar de slurf navigeert”.

Emiel Megens (L), navigator Erik Kofman en Jan Lammers (R). Foto Jan Lammers

Voor de zesde keer doet de Nederlandse autocoureur Jan Lammers mee aan de Dakar Rally. Met 140 per uur scheurt hij sinds zondag door de woestijn en brengt zijn Dakar Rally in beeld voor NRC. Hij rijdt in een truck van het GINAF-team, samen met Emiel Megens en de debuterende navigator Erik Kofman.

Kofman, een luchtverkeersleider uit Enkhuizen, navigeert normaal Boeings “van 3 kilometer hoogte naar de slurf en weer terug”, maar verzorgt nu de navigatie voor de truck, “het Lammertje”. Voorafgaand aan de derde etappe sprak Lammers met hem.

Dinsdag start Lammers vanaf positie 16. Vanuit Termas Rio Hondo gaat de rallykaravaan naar Jujuy. In totaal is er 350 kilometer verbindingsroute af te leggen en volgt er een klassementsproef over 314 kilometer. Het snelle parcours is op het lijf geschreven van Lammers.

De pistes zijn sneller dan voorgaande jaren. De topsnelheid is voor iedereen begrensd op 140 kilometer per uur. “Dat haal ik makkelijk”, zei Lammers in een eerder interview met NRC.

‘Het Lammertje’ is weer onderweg:

Moeizame start

De start van de befaamde rally verloopt bijzonder moeizaam. De proloog van zaterdag werd stilgelegd nadat de Chinese vrouwelijke coureur Guo Meiling de controle over haar Mini kwijtraakte en het publiek inreed. Er vielen volgens de organisatie vier gewonden onder de toeschouwers. Volgens het Argentijnse persbureau Télam zouden drie gewonden er slecht aan toe zijn.

Het noodweer in Argentinië heeft de Dakar Rally in zijn greep. De organisatie besloot maandag de tweede etappe van Villa Carlos Paz naar Terma Rio Hondo met ongeveer de helft in te korten. De overvloedige regenval had een groot gedeelte van de route onbegaanbaar gemaakt.

Voor de start van de rally merkte Lammers nog niks van de tropische storm. Een dag voor de proloog was het prachtig weer in Buenos Aires.