Politie Keulen: geen aanwijzingen voor link met vluchtelingen

Op sociale media worden de gebeurtenissen in Keulen al verbonden aan de vluchtelingencrisis. Maar volgens de lokale politie is daar geen enkele aanwijzing voor.

De politie patrouilleert bij het Centraal Station van Keulen.
De politie patrouilleert bij het Centraal Station van Keulen. Foto Wolfgang Rattay / Reuters

Heeft wat er in Keulen is gebeurd, iets te maken met vluchtelingencrisis? Het politieonderzoek loopt nog en politici waarschuwen voor overhaaste conclusies. Maar op sociale media zien sommigen sowieso een verband.

Gooi de zaken niet op een grote hoop, waarschuwt de Duitse minister van Justitie, Heiko Maas. ,,In het strafrecht komt het er niet op aan waar iemand vandaan komt of welk paspoort hij heeft.’’ Tot nog toe is over de daders weinig meer bekend dan dat bij de aangiftes is gesproken over mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk.

Een niet bij naam genoemde gemeentebestuurder uit Keulen zei tegen de Kölner Stadt-Anzeiger:

,,De aanwijzingen die we tot nu toe hebben, gaan duidelijk in de richting van bij de politie bekende veelplegers. Met vluchtelingen hebben die niets van doen.’’

Het politieonderzoek richt zich onder andere op Marokkaanse bendes die betrokken zijn bij de drugshandel in het westen van Duitsland.

Vrouwen

Verschillende politici onderstrepen dat het hier in eerste instantie om geweld tegen vrouwen gaat. ,,Het is niet zo dat we nu kunnen zeggen, dit is typisch Noord-Afrika, en dat is typisch vluchteling’’, zei de Groene politica Claudia Roth.

,,Het gaat hier om geweld door mannen.’’

Andere vrouwelijke politici vallen haar bij. ,,Vrouwen zijn geen loslopend wild’’, zei minister van Gezin Manuela Schwesig. De minister voor Emancipatie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Barbara Steffens, ziet de gebeurtenissen als ,,de tip van een misselijk makende ijsberg.’’ Zij vindt dat geweld tegen vrouwen veel krachtiger veroordeeld moet worden.

Maar op sociale media hebben sommigen hun oordeel al klaar; tegen vluchtelingen en buitenlandse immigranten. Op de Facebooksite NetT-Werk Köln vallen bijvoorbeeld harde woorden. Zo schrijft ene Roman Müller:

,,Zijn we zo ver dat we een burgerwacht nodig hebben. Dat komt ervan …men kan toch niet zo naïef zijn om iedereen uit te nodigen en hopen dat het goed gaat?’’