Tientallen aanrandingen en berovingen in Keulen

Tijdens de jaarwisseling zijn in Keulen tientallen vrouwen aangerand en beroofd door een grote groep mannen. Ten minste één vrouw zou zijn verkracht. Voor het Centraal Station hadden zich zo’n duizend mensen verzameld. Het zou gaan om mannen afkomstig uit „Arabische of Noord-Afrikaanse gebieden”, zoals politiecommissaris Wolfgang Albers het maandag op een persconferentie formuleerde. Een woordvoerder van de politievakbond GdP zei dat de groep door het gebruik van alcohol „volledig ontremd en gewelddadig” was.

Er zijn inmiddels negentig aangiften van zedendelicten en diefstal gedaan. Een onderzoeksteam heeft zondag in het gebied vijf mannen aangehouden op verdenking van diefstal – of ze betrokken waren bij de gebeurtenissen met Oudjaar is onduidelijk.

Het is al langer onrustig voor het station van Keulen. Jonge mannen vallen in kleine groepjes vooral vrouwen lastig om ze te bestelen. Maar in de Oudejaarsnacht was er volgens Albers sprake van „een volledig nieuwe dimensie van geweld”.

In de Kölner Stadtanzeiger zei burgemeester Henriette Reker dat bezoekers niet bang moeten zijn om naar Keulen te komen. Volgens Reker kan „niet worden getolereerd, dat hier een wetteloos gebied ontstaat”. (NRC)