Opvallende overstap burgemeester Haarlem

Schneiders stopt als burgemeester van Haarlem en wordt directeur van het VSBfonds.

Foto Sander Koning / ANP

Bernt Schneiders (56) stopt deze zomer als burgemeester van Haarlem en wordt directeur van het VSBfonds. Dat heeft de organisatie vanmiddag bekend gemaakt.

De overstap van Schneiders, die ook voorzitter is van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is opvallend en komt op een opmerkelijk moment. In kleine kring was bekend dat Schneiders (PvdA) nadrukkelijk interesse had om Johan Remkes (65) op te volgen als commissaris van de koning in Noord-Holland. Tot verrassing van menigeen kondigde de VVD’er eind 2015 evenwel aan nog twee jaar te willen blijven, tot zijn pensioen.

Schneiders erkent in een telefonische reactie dat hij “absoluut interesse” had in de functie op het moment dat die vacant zou zijn gekomen.

“Daar wil ik eerlijk over zijn. Commissaris van de koning zijn in mijn eigen provincie zou eervol zijn. En inhoudelijke is het een prachtige baan.”

Bloemendaal

Dezelfde Remkes vroeg Schneiders in oktober 2015 nog voor een opvallende ‘nevenfunctie’: waarnemend burgemeester van het door aanhoudende conflicten geteisterde Bloemendaal, een buurgemeente van Haarlem. Die aanstelling was voor “minimaal een jaar”, zei Remkes destijds. Hoewel Schneiders al komende zomer vertrekt, denkt hij zijn opdracht tegen die tijd “grotendeels” te hebben afgerond. Schneiders:

“Het gaat weer redelijk tot goed met Bloemendaal. Zo zijn er geen grote conflicten meer geweest in en is de bestuurlijke rust teruggekeerd.”

Eind februari spreken Remkes en Schneiders over de toekomst van Bloemendaal. Schneiders: “Dan bepalen we of het politiek zo stabiel is dat er een sollicitatieprocedure kan worden opgestart voor een nieuwe, volwaardige burgemeester.” Schneiders is de tweede waarnemend burgemeester in Bloemendaal nadat Ruud Nederveen (VVD) begin 2015 sneuvelde.

VSBfonds

Niet lang nadat Remkes zijn besluit kenbaar maakte om aan te willen blijven als commissaris, werd Schneiders door zijn partijgenoot Louise Gunning gepolst voor het directeurschap van het VSBfonds. Gunning is voorzitter van de raad van toezicht van het fonds dat jaarlijks een donatiebudget heeft van 26 miljoen euro voor culturele en maatschappelijke doelen. Aan Schneiders de taak “het maatschappelijke rendement” van die subsidies te vergroten. Schneiders:

“Een uitdagende betrokken functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie, maar buiten het openbaar bestuur. Dat is wel even lekker na al die jaren.”

Schneiders is tien jaar burgemeester van Haarlem (157.000 inwoners). Eerder was hij burgemeester van onder meer Landsmeer en Heemskerk. Van een definitief afscheid van de publieke zaak is volgens Schneiders geen sprake. “Ik sluit niet uit dat ik nog eens terugkeer.”