Ook Koeweit roept nu ambassadeur terug uit Iran

Saoedi-Arabië zegde zondag de diplomatieke banden met Iran op na de bestorming van de Saoedische ambassade.

Iraanse vrouwen met vlaggen 'dood aan de Verenigde Staten' bij een protest tegen de executie van sjeik Nimr al-Nimr in Saoedi-Arabië.
Iraanse vrouwen met vlaggen 'dood aan de Verenigde Staten' bij een protest tegen de executie van sjeik Nimr al-Nimr in Saoedi-Arabië. Foto Vahid Salemi / AP

Na Saoedi-Arabië, Bahrein en Soedan heeft nu ook Koeweit de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken. Het emiraat heeft zijn ambassadeur in Teheran teruggeroepen, meldde het staatsperbureau Kuwait News Agency dinsdagochtend.

Saoedi-Arabië zegde zondag de diplomatieke banden met Iran op nadat boze Iraniërs de Saoedische ambassade hadden bestormd. De Iraniërs waren woedend over de executie van de shi’itische geestelijke Nimr al-Nimr. Alle Iraanse diplomaten in Saoedi-Arabië kregen 48 uur om het land te verlaten.

Volgens het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken waren de meeste van de geëxecuteerden betrokken bij aanslagen van onder andere terreurbeweging Al-Qaeda. Het merendeel van hen was sunnitisch. Maar er werden ook mensen terechtgesteld vanwege deelneming aan pro-democratische protesten in 2011 en 2013. Nimr al-Nimr was een ideoloog van de geweldloze strijd voor de shi’itische minderheid in Saoedi-Arabië en gold als criticus van de Saoedische overheid.

Felle kritiek

De executie van de sjeik in Saoedi-Arabië heeft de relatie met Iran in een diepe crisis gestort. De massa-executie was de grootste in meer dan dertig jaar in Saoedi-Arabië en heeft de sektarische spanningen tussen de sunnitische en shi’itische groeperingen blootgelegd.

Ook vanuit het buitenland werd felle kritiek geuit op de executie. VN-chef Ban Ki-moon reageerde in een verklaring “verbijsterd”. In Nederland hebben Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Harry van Bommel (SP) minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders om opheldering gevraagd. Het Witte Huis heeft Saoedi-Arabië voorafgaand aan de executie al gewaarschuwd voor mogelijk oplopende spanningen tussen het sunnitische koninkrijk en Iran, zei een woordvoerder maandag.