Onderzoeksraad voor Veiligheid wint Machiavelliprijs

De jaarlijkse prijs wordt uitgereikt voor een bijzondere prestatie op het gebied van publieke communicatie.

De zaal waar het MH17-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) werd gepresenteerd.
De zaal waar het MH17-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) werd gepresenteerd. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wint de Machiavelliprijs. Dat is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend voor een bijzondere prestatie op het gebied van publieke communicatie. De Onderzoeksraad krijgt de prijs voor de communicatie rondom de ramp met de MH17. Dat maakte de Stichting Machiavelli dinsdag bekend.

Volgens het juryrapport heeft de OVV een topprestatie geleverd:

“[De Onderzoeksraad heeft] met het rapport over de ramp met de MH17 -waar mogelijk- klaarheid heeft gebracht voor de nabestaanden in het bijzonder en de wereld in het algemeen. De wijze waarop de Onderzoeksraad dat heeft gedaan vormt een schoolvoorbeeld van goede communicatie. In een extreem sensitieve situatie met zowel hoogoplopende geopolitieke belangen als indringend verdriet van de nabestaanden heeft de Onderzoeksraad op gezaghebbende wijze haar onderzoek verricht en naar buiten gebracht.”

De stichting prijst de OVV ook om de presentatie van het onderzoekrapport over de vliegramp. Daarbij was de reconstructie die de Onderzoeksraad gemaakt had van het ramptoestel voor alle aanwezigen te zien. De jury zegt daarover:

“Uit het oogpunt van communicatie had de Onderzoeksraad niet effectiever kunnen opereren dan door deze reconstructie voor iedereen zichtbaar te maken”

Voorafgaand aan de presentatie mochten nabestaanden als eersten de reconstructie bekijken. Volgens de jury getuigde dat van “wijsheid en empathie”.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan RTL Nederland. Zij hadden volgens de jury een grote bijdrage geleverd aan de vernieuwing van de Nederlandse televisie.