‘Verslechtering situatie Nederlandse pensioenfondsen’

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in december financieel nog slechter voor komen te staan, blijkt uit cijfers van marktvorser Aon Hewitt. Daarmee raakt indexatie van de pensioenen voor de meest fondsen verder uit beeld. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen bedroeg eind vorige maand 102 procent. Dat is een procentpunt lager dan in november. De graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Of fondsen moeten korten of de pensioenen mogen verhogen hangt tegenwoordig af van de beleidsdekkingsgraad. Die is gebaseerd op de gemiddelde score van de afgelopen twaalf maanden. Deze beleidsdekkingsgraad is in 2015 gedaald van 110 naar 104 procent, net iets lager dan het wettelijke vereiste minimum. (ANP)