OM België eist vijf jaar tegen Haagse terreurverdachten

Drie jihadisten wilden een aanslag plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel.

Berlaymont-gebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Berlaymont-gebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie in België heeft vijf jaar cel geëist tegen drie jihadisten uit Den Haag. Het drietal wilde in 2014 een aanslag plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel.

De NOS schrijft dat volgens het OM de jihadisten een terroristische groepering vormden en zij zich voorbereidden op de gewapende strijd in Syrië.

Geen concreet bewijs

In het appartement van hoofdverdachte Adil U. in Brussel werden op de avond van zijn aanhouding in 2014 explosieven aangetroffen. Ook vonden de agenten een vuurwapen en twee kogelwerende vesten. De politie sprak destijds over “jihadistisch materiaal”.

Volgens het Belgische OM trainden U. en zijn medeverdachten in het Brusselse appartement met instructievideo’s voor de jihad. Ook onderhield hij nauwe banden met leden van de terroristische groepering Sharia4Belgium.

In de buurt van de Europese Commissie in Brussel voerden U. en zijn medeverdachten volgens het OM verkenningstochten uit. Voor concrete plannen voor een aanslag is geen bewijs gevonden.

Bij toeval

De advocaat van U. zegt dat het Belgische OM overdrijft en dat er nauwelijks bewijs is. U. zegt namelijk dat hij de wapens en het kogelwerend vest bij toeval vond bij een inbraak in Den Haag.

Eerder schreef NRC dat het opvallend is dat het Nederlanders waren die de aanslag in Brussel voorbereidden. De teruggekeerde Syriëstrijder Mehdi N., die verdacht wordt van de aanslag op het Joodse Museum in Brussel, waarbij in 2014 drie doden vielen, was een Fransman.