Spelen verder weg voor volleybalsters na nederlaag

Bij zijn aantreden als bondscoach, een jaar geleden, wilde Giovanni Guidetti niets horen van de mentale wankelmoedigheid bij het Nederlands vrouwenvolleybalteam. Sinds maandag – Nederland begon het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara met een hopeloze 3-2 nederlaag tegen Duitsland – zal de mentale kwetsbaarheid van zijn speelsters hem nu wel zorgen baren.

Guidetti huldigt het adagium dat goede resultaten vanzelf tot meer zelfvertrouwen leiden. Volgens die opvatting zou de tweede plaats op het EK, afgelopen najaar in eigen land, heilzaam gewerkt moeten hebben. Maar bij de eerste serieuze krachtproef na het EK verviel Nederland maandag in de oude fout: choken op beslissende momenten.

Nederland moest winnen van Duitsland om serieus uitzicht te houden op de eerste drie plaatsen van het toernooi die kwalificatie voor de Spelen in Rio mogelijk maken. In dat geval was bij een nederlaag tegen het thuisland Turkije en een zege in de slotwedstrijd op Kroatië een plek in de halve finale veiliggesteld. Dat scenario gaat niet meer op. Nederland moet woensdagavond winnen van Turkije om zicht op ‘Rio’ te houden. Een belangrijke weerbaarheidstest.