Minder gemeenten in 2016 onder financieel toezicht

Vorig jaar stonden nog zestien gemeenten onder curatele.

Middelburg is één van de tien gemeenten die onder curatele staat bij de provincie.
Middelburg is één van de tien gemeenten die onder curatele staat bij de provincie. Foto: Lex van Lieshout

In 2016 staan nog tien gemeenten onder preventief financieel toezicht van de provincies. Dat zijn er zes minder dan vorig jaar. Dat meldt Binnenlands Bestuur dinsdag.

Een gemeente wordt onder toezicht gesteld als die geen sluitende begroting kan presenteren, en niet aannemelijk kan maken dat dit binnen vier jaar is opgelost. Het toezicht houdt in dat een gemeente geen nieuwe verplichting mag aangaan zonder toestemming te vragen aan de provincie, zelfs wijzigingen in de begroting moeten worden overlegd.

Extra zorgtaken en naweeën recessie

Volgens de provincies drukken de naweeën van de recessie nog steeds zwaar op de begrotingen van gemeenten, zo schrijft Binnenlands Bestuur. Bovendien zorgen de nieuwe extra zorgtaken dat de financiële positie van gemeenten onzeker wordt.

De gemeenten in de provincie Limburg hebben voor het vijfde jaar op rij de zaken op orde. Alle 33 zijn financieel gezond. Ook in de provincies Zuid-Holland, Flevoland, Drenthe en Noord-Holland hebben alle gemeenten een sluitende begroting voor 2016. Het Noord-Hollandse zorgenkindje Langedijk presenteerde voor 2016 een sluitende begroting en staat daarom niet langer onder toezicht.

De tien gemeenten die in 2016 onder toezicht staan:

  • Haaksbergen (Overijssel)
  • Almelo (Overijssel)
  • Middelburg (Zeeland)
  • Vlissingen (Zeeland)
  • Menterwolde (Groningen)
  • Ten Boer (Groningen)
  • Apeldoorn (Gelderland)
  • Beuningen (Gelderland)
  • Gemert-Bakel (Brabant)
  • Heerenveen (Friesland)