Manager Robert Stigwood overleden

Robert Stigwood/ Foto wikimedia commons
Robert Stigwood/ Foto wikimedia commons

Robert Stigwood was de succesvolle zakenman achter de musicals Hair en Jesus Christ Superstar, de manager van topgroepen Cream en The Bee Gees en producer van de films Grease, Saturday Night Fever en Evita.

De Australiër, gisteren op 81-jarige leeftijd overleden, kwam in 1955 naar Engeland en behaalde zijn eerste successen met zanger John Leyton. Toen bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker met Eric Clapton de supergroep Cream vormden, werd Stigwood de manager die het trio in korte tijd internationaal liet doorbreken.

Robert Stigwood werd met Brian Epstein en Kit Lambert gerekend tot de zogenaamde Pink Mafia: kleurrijke homoseksuele popmanagers die niet voor hun geaardheid konden uitkomen, maar die de Britse showbiz beheersten met hun flamboyante en vaak agressieve stijl van zakendoen. Toen Stigwood het management van The Beatles over wilde nemen dreigde Paul McCartney dat zijn band alleen nog valse versies van God Save The Queen zou opnemen.

Stigwood transformeerde popband The Bee Gees tot de grootste act van het discotijdperk. Hij bouwde een imperium op musicalproducties en popmuziek. Het megasucces van Saturday Night Fever stelde hem in staat de filmwereld te betreden. Na zijn gloriedagen met The Bee Gees verhuisde hij naar het Isle of Wight waar hij actief bleef in theatermanagement.