Koffie en rijst

De Bengalen noemen het ‘adda’, wat vrij te vertalen valt als ‘praatjeswinkel’. Toen de Britse fotograaf Stuart Freedman in 1994 voor het eerst in New Delhi kwam, ontdekte hij bij een winkelcentrum een afgelegen koffiehuis. Deze ‘adda’ werd zijn uitvalsbasis: een plek waar hij kon bijkomen van de chaos buiten. In het voorwoord bij zijn fotoboek The Palaces of Memory – Freedman fotografeerde ruim 30 koffiehuizen in India – schrijft hij: „De gesprekken die ik daar voerde, toonde mij een vriendelijkheid en beschaving die ik nog niet in de straten was tegengekomen.” In de koffiehuizen zag hij de vergane glorie van het koloniale tijdperk maar herkende hij ook – door de plastic stoelen en de formica tafeltjes – de seventies sfeer van de morsige Londense cafés uit zijn jeugd. „Waar plannen werden gesmeed voor rock-’n-roll en revolutie.” Die sfeer wist hij subtiel te vangen met foto’s van uitgezakte stoelen, rokende en rijst etende klanten en aapjes die langs debatterende mannen rennen.