Hij is een zij

Twee jaar geleden volgde Arie Boomsma een jaar lang jonge transgenders in de weg naar hun transitie voor de documentaireserie Hij is een zij. Sindsdien is de aandacht voor transgenders in de media flink toegenomen: van de transformatie van Bruce naar Caitlyn Jenner tot de veelgeprezen Amerikaanse dramaserie Transparent, over een vader op leeftijd die besluit als vrouw door het leven te gaan (seizoen twee is vanaf vrijdagavond te zien op NPO 2). Ook de eerste reeks van Hij is een zij werd in NRC genoemd als een belangrijk omslagpunt in de portrettering van transgenders. Toch krijgen transgenders nog vaak te maken met onbegrip en vooroordelen. Vandaag begint een tweede reeks waarin Boomsma weer een jaar lang jongeren volgt die zich vrouw voelen terwijl ze geboren zijn als man, of andersom. In de eerste aflevering zijn dat hij Stijn (6) Eveline (33) en Martin (27). Boomsma: „Ik ben zo ontzettend trots op deze serie. Door de toevoeging van transkinderen, Stijn en Rens, gaat de kijker nog beter begrijpen wat de impact is van genderdysforie op het leven van transgenders en hun omgeving.”