Deze Noord-Nederlanders maken het beste van de kou

Groningers, Friezen en Drentenaren binden de ijzers om en schaatsen door hun bevroren straten.

In Gieten (Drenthe) bond een heel gezin de schaatsen onder.
In Gieten (Drenthe) bond een heel gezin de schaatsen onder. Foto Ina Strating / Twitter

Nu in Groningen, Friesland en Drenthe vanwege ijzel wordt afgeraden de weg op te gaan, moeten Noord-Nederlanders op een andere manier op het werk zien te komen. Dus binden ze de ijzers onder en gaan ze op schaatsen de weg op. Dat gaat prima, blijkt uit de vele foto’s en filmpjes die op social media voorbij komen.

Twitter avatar iampetramulder Petra Mulder Daar gaat m’n zwager: schaatsend door de straten van Bedum. 😜 #ijzel #coderood #groningen https://t.co/hpRH7CzeU3

Het is ook de ideale manier om een dagje ijsvrij actief te besteden. Waarom zou je naar de ijsbaan gaan als je ook gewoon voor de deur je rondjes kan maken? Deze man uit Oudebildtzijl (Friesland) greep zijn kans vanochtend.

Volgens weerman Gerrit Hiemstra is het uniek dat er zoveel ijzel ligt, dat er ge-straat-schaatst kan worden.

Lang zullen de schaatsers niet kunnen genieten van hun bijzondere natuurijs. Het KNMI verwacht dat de ijzel aan het eind van de ochtend weer zal smelten. Maar tot die tijd zullen er ongetwijfeld nog tientallen Groningers, Friezen en Drenthen hun schaatsen uit het vet halen.

Het NK "langebaan" schaatsen is begonnen! 󾌴 @ Groningen❄️

Posted by Marleen Valk on Monday, January 4, 2016

Twitter avatar bosgra Johannes Bosgra Anna leert schaatsen, bij ons op straat! Ik heb spikes om 😜. #coderood #ijzel https://t.co/bA3u8BVAfq