Geen vliegverkeer meer tussen Iran en Bahrein

Eerder riep Bahrein al zijn ambassadeur terug.

Een demonstrant gooit een molotovcocktail in Manama, in het zuiden van Bahrein.
Een demonstrant gooit een molotovcocktail in Manama, in het zuiden van Bahrein. Foto: REUTERS/Hamad I Mohammed

Bahrein heeft op dinsdag al het vliegverkeer van en naar Iran stilgelegd, zo meldt Reuters. Eerder riep het land al zijn ambassadeur terug uit Teheran. Daarmee lijkt voorlopig geen einde te komen aan de diplomatieke crisis in het Midden-Oosten die is ontstaan na de massa-executie van 47 gevangenen in Saoedi-Arabië.

Een van de terdoodveroordeelden was de prominente shi’itische geestelijke Nimr al-Nimr. Zijn executie leidde tot woedende reacties in de regio; in het shi’itische Iran bestormde ‘s avonds na de executie een woedende menigte de Saoedische ambassade in Teheran. Dat leidde tot het verbreken van de diplomatieke banden tussen de twee landen.

Het shi’itische maar door sunnieten geleide Bahrein is een bondgenoot van Saoedi-Arabië en het stoppen van het vliegverkeer - een stap die Saoedi-Arabië eerder ook al nam - komt dan ook niet als een verrassing. Ook Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan hebben na de bestorming van de Saoedische ambassade hun diplomaten uit Iran teruggeroepen.

VN: crisis geen gevolgen voor vredesbesprekingen Syrië

De diplomatieke crisis tussen de twee regionale grootmachten in het Midden-Oosten zal geen negatieve impact hebben op de vredesbesprekingen over de oorlog in Syrië, die op 25 januari in Genève aanvangen. Saoedi-Arabië en Iran zijn beide betrokken bij dat conflict. Iran steunt de Libanese groepering Hezbollah die aan de zijde van president Assad vecht terwijl Saoedi-Arabië juist tegen zijn regime is. Tevens voeren de Saoedi’s in Syrië luchtaanvallen uit tegen Islamitische Staat.

Volgens VN-gezant Staffan de Mistura is er van Saoedische zijde “een duidelijke wil” om de opgelopen spanningen niet van invloed te laten zijn op de besprekingen. De Mistura zal later deze week naar Iran afreizen. De gezant tegenover AP:

“We kunnen het ons niet permitteren om het momentum te verliezen.”