Parijse bistro’s moeten nu ook aan le doggy bag

Door onze correspondent

Amerikanen die na een copieus diner in een chic Parijs’ restaurant vroegen de restjes in te pakken voor thuis, konden rekenen op oprechte verontwaardiging. Le doggy bag? Niet chic. Eten moet vers zijn en ter plekke worden genuttigd. Wie het niet op kan, had pech. De rest verdween in de vuilnisbak.

Die tijd is voorbij – op papier. Restaurants zijn sinds 1 januari verplicht hun klanten voor te stellen de etensresten voor thuis in te pakken. Met de al in 2011 door het parlement aangenomen maatregel hoopt men de verspilling van etenswaren ook in de horeca in te dammen.

De gaspillage alimentaire is een groot politiek thema. Jaarlijks organiseert de publieke omroep een thema-uitzending om Fransen ervan te doordringen niet te veel eten weg te gooien.

Fransen gooien volgens het ministerie van Milieu jaarlijks per persoon 20 kilogram voedsel weg, waarvan ongeveer eenderde zelfs niet uit de verpakking is geweest.

Maar terwijl voor supermarkten al strikte regels golden om (bijna) bedorven producten aan voedselbanken te doneren, bleven de restaurants buiten schot. Afgezien van de culturele bezwaren, zeiden restaurateurs claims van klanten te vrezen die de producten niet goed zouden conserveren en ziek zouden worden. Met zeer bederfelijke brasserieklassiekers als steak tartare, foie gras of oesters is dat een reëel risico.

Op de klimaattop in Parijs werd geëxperimenteerd met doggy bags. Om die Engelse term te vermijden, stelde de regioraad Marseille vorig jaar voor het sympathiekere ‘gourmet bag’ te gebruiken. ‘C’est si bon, je finis à la maison!’, luidde de slogan: zó goed, dat ik het thuis opeet.

De nieuwe wet geldt voor bedrijven die ruim 10 ton bioafval per jaar produceren. Dat komt volgens hotellerievakbond UMIH neer op restaurants die dagelijks 150 tot 200 couverts serveren. De traditioneel nukkige obers van grote Parijse brasseriën zullen hun ritueel verzet dus moeten staken: de klant heeft het volste recht een doggy bag te vragen - hoe onbeschaafd dat voor veel Fransen ook mag zijn.