FIFA-topman Valcke wellicht voor negen jaar geschorst

De negentig dagen durende schorsing van Valcke werd eerder al met 45 dagen verlengd.

Jérôme Valcke werd september vorig jaar al door de FIFA op non-actief gesteld.
Jérôme Valcke werd september vorig jaar al door de FIFA op non-actief gesteld. Foto: Felipe Dana / AP Photo

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft een schorsing van negen jaar voorgesteld voor FIFA-topman Jérôme Valcke. Ook moet Valcke volgens de commissie omgerekend ruim 90.000 euro betalen wegens het overtreden van de ethische regels van de voetbalbond. Het onderzoek dat door de onderzoekskamer van de ethische commissie was ingesteld naar Valcke is afgerond en de resultaten zijn voorgelegd aan de rechtsprekende kamer van de commissie.

De Fransman gold bijna tien jaar lang als de rechterhand van de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Valcke wordt onder meer schending van vertrouwelijkheid en belangenverstrengeling verweten.

Eerder al op non-actief

September vorig jaar werd Valcke door de FIFA al op non-actief gesteld. De secretaris-generaal zou geld hebben verdiend met gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014. Valcke werd in oktober voor negentig dagen geschorst. Deze schorsing eindigde afgelopen dinsdag, maar werd door de ethische commissie met 45 dagen verlengd.

Valcke heeft tot nu toe alle aantijgingen over corruptie ontkend.