De tong van de kameleon heeft een explosiever vermogen dan Formule I-auto

Stills uit video Christopher Anderson

De tong van een kameleon is als een strak opgedraaid elastiek. Als een kameleon een prooi in het vizier krijgt, trekt de elastische tong eerst langzaam samen. Eenmaal gespannen schiet de tong met een snelheid tot 18 kilometer per uur naar voren, zoals hierboven te zien bij de kameleon Trioceros hoehnelii. Daarmee is de kameleontong de explosiefste spier van alle reptielen en zoogdieren. Dat schrijft kameleonexpert Christopher Anderson maandag in Scientific reports.

Het tongvermogen van kameleons werd tot nu toe onderschat. Het meeste onderzoek is tot nu toe gedaan aan grote kameleons. Die zijn makkelijker te houden en observeren. Maar het zijn juist kleine soorten die relatief grote kaken en tong hebben. Anderson onderzocht daarom de tongkracht van 20 grote én kleine kameleonsoorten. Kleine kameleons schoten hun tong verder, sneller en met meer kracht dan grote. De minikameleon Rhampoleon spinosus, uit Tanzania van 5 centimeter, bleek de tongkampioen. Zijn tong legde 2,5 keer zijn eigen lichaamslengte af en had een vermogen van 14 kilowatt per kilo tong. Het vermogen van een Formule 1-wagen is 0,93 kilowatt per kilo. Onder reptielen en zoogdieren is zo’n snelle spier ongekend. Alleen longloze salamanders schieten sneller. (NRC)