VS klagen Volkswagen aan wegens luchtvervuiling

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Volkswagen aan voor het installeren van sjoemelsoftware in zo’n 600.000 dieselauto’s, met „schadelijke luchtvervuiling” tot gevolg. Dat maakte het Amerikaanse ministerie maandag bekend. De aanklacht is een „belangrijke stap in de bescherming van de volksgezondheid”, schrijft het ministerie in een verklaring.

Het gaat om een civiele aanklacht, gebaseerd op vermeende overtredingen van de Clean Air Act. Daarnaast loopt ook in de Verenigde Staten nog strafrechtelijk onderzoek naar de emissiefraude.

Volkswagen (200 miljard euro omzet) heeft in september toegegeven wereldwijd circa 11 miljoen dieselauto’s te hebben voorzien van speciale software om emissietests te manipuleren. Door de software stootten auto’s tijdens tests minder schadelijke stoffen uit dan op de weg. De Amerikaanse milieudienst EPA heeft de zaak aan het licht gebracht.

De aantijgingen leveren Volkswagen mogelijk miljarden dollars aan boetes op. Het Duitse autoconcern heeft in het derde kwartaal al 6,7 miljard euro opzij gezet om de kosten van het dieselschandaal op te vangen. In dat kwartaal heeft Volkswagen voor het eerst in vijftien jaar verlies geleden. (NRC)