Derde Costa Book Award voor Kate Atkinson

Atkinson krijgt de prijs voor haar negende roman A God in Ruins. Ze is de eerste schrijfster die de prijs drie keer heeft gewonnen.

De Britse schrijfster Kate Atkinson (63) heeft de Costa Book Award 2015 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de meest lezenswaardige roman van een Britse of Ierse auteur.

Atkinson krijgt de prijs voor haar negende roman A God in Ruins (Gevallen God), een roman over een Engelse gevechtspiloot die in de Tweede Wereldoorlog Duitsland bombardeert. In een recent interview in NRC Handelsblad noemde Atkinson de roman haar “beste boek”:

“Toen ik dat af had, dacht ik: dat is het, dit is mijn beste boek, ooit! Maar ik was altijd naar Gevallen God toe aan het werken. Nu ik dat geschreven heb, kan ik doodgaan.”

Unicum

A God in Ruins gaat over dezelfde familie als Life After Life, waarmee ze in 2013 haar tweede Costa Award won. In 1995 won ze al een Whitbread-prijs, de voorloper van de Costa Award, voor Behind the Scènes at the Museum. Daarmee is Atkinson de eerste schrijver die de Costa Book Award drie keer heeft gewonnen.

De Costa Book Award wordt jaarlijks toegekend aan een debuutroman, een roman, een poëziebundel, een kinderboek en een biografie. Een van die vijf winnende titels, ieder beloond met 5000 pond (7000 euro), maakt kans op de titel Costa Book of the Year, waaraan een bedrag 30.000 pond is verbonden, omgerekend zo’n 41.000 euro.