De Thuiskok: Pompoensoep

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters ©

Er staan weinig vegetarische gerechten in het boek Echte Mannen Dieet. Dat zal wel iets te maken hebben gehad met een vooroordeel dat mannen vooral vlees (willen) eten. Ook deze pompoensoep moet eigenlijk met kippenbouillon gemaakt worden, maar daar maken wij voor deze gelegenheid dan maar even groentebouillon van.

Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag, en fruit de uien 5 minuten met de deksel op de pan op middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en bak al roerend nog eens 5 minuten of tot de pompoen zacht en lichtbruin wordt.

Voeg de kerrie, knoflook en appels toe en houd alles nog 1 minuut al roerend op het vuur. Doe er de bouillon en laurier bij en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat al roerend alles 30 minuten pruttelen of tot de pompoen heel zacht is.

Haal de pan van het vuur. Voeg zout en peper toe en roer er met een staafmixer een gladde puree van. Laten afkoelen en in de keukenmachine doen kan ook. De soep wordt extra glad als je hem met de onderkant van een soeplepel door een scheef in een schone pan drukt. Roer de appelsap door de soep om hem op dikte te brengen. Serveer de soep warm.

Sam de Voogt