De ‘José Mourinho van Vitesse’ verhuist naar betonnen bak

Coach Peter Bosz komt bij Maccabi Tel Aviv in een kleiner stadion, maar heeft meer kans op Europees voetbal.

Maccabi-supporters in Haifa vlak voor een duel tegen Chelsea.
Maccabi-supporters in Haifa vlak voor een duel tegen Chelsea. Foto JACK GUEZ/AFP

Zo op het eerste gezicht gaat Peter Bosz er niet direct op vooruit met zijn transfer van Vitesse naar Maccabi Tel Aviv, waar hij per direct aan de slag is gegaan als trainer. Dat uit zich nog het meest in het verschil tussen de stadions. Waar het Gelredome in Arnhem 25.500 mensen kan herbergen, moet Maccabi het doen met tienduizend fans minder. Van buiten ziet het Bloomfieldstadion in Jaffa eruit als een betonnen bak die niet had misstaan bij een Roemeense provincieclub in de jaren tachtig.

Maar natuurlijk is er één overduidelijk voordeel aan Bosz’ nieuwe werkomgeving: met zijn nieuwe club maakt hij meer kans op Europees voetbal dan met Vitesse. De landskampioen van Israël, een titel die Maccabi al drie jaar op rij heeft veroverd, plaatst zich voor de voorronde van de Champions League. Vitesse, afgelopen seizoen vijfde, moet bij de toptwee in de eredivisie komen om hetzelfde te bereiken.

Dit seizoen schakelde Maccabi tegen alle verwachtingen in het Zwitserse FC Basel uit, waardoor de Israëliërs zich plaatsten voor de groepsfase van het Europese elitetoernooi. Hierin verloor Maccabi alle zes de wedstrijden, in een groep met Chelsea, FC Porto en Dynamo Kiev. Voor de thuiswedstrijden ging de club naar het negentig kilometer noordelijk gelegen Haifa, dat een up-to-date onderkomen heeft.

Voor Bosz is het te hopen dat hij zijn topspeler Eran Zahavi kan behouden. De Frans-Israëlische aanvallende middenvelder scoorde dit seizoen al zestien keer in vijftien duels. Maccabi staat eerste, maar heeft drie verliespunten meer dan nummer twee Hapoel Be’er Sheva.

Elk half jaar een andere trainer

Volgens de goed ingevoerde Israëlische site Walla! zou Bosz jaarlijks acht ton gaan verdienen. De site noemt Bosz ‘de José Mourinho van Vitesse’ en looft zijn aanvallende speelstijl. Bosz neemt Hendrie Krüzen (assistent-trainer Heracles Almelo) mee als assistent.

Voor trainers lijkt Maccabi een spreekwoordelijk kerkhof, met de laatste tijd vrijwel elk half jaar een ander gezicht voor de groep. Maar in werkelijkheid blijken de door technisch directeur Jordi Cruijff aangestelde oefenmeesters meestal een mooie promotie te krijgen na hun verblijf in Tel Aviv. Zo traint de Spanjaard Óscar García inmiddels de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg, staat de Portugees Paulo Sousa met Fiorentina tweede in de Serie A en kon Bosz’ directe voorganger, de Spaanse Serviër Slavisa Jokanovic, aan de slag op het tweede niveau in Engeland, bij Fulham.