De culinaire fietskoerier

Fietskoeriers bezorgen nu eten van restaurants die zelf niet bezorgen. Het kost wat, maar wat wil je liever: pizza of gegrilde garnalen met trostomaatjes?

Een tijd lang hebben pizzaketens, shoarmazaken en de Chinees een monopolie op bezorgen gehad, simpelweg omdat zij de scooters en de bezorgers hadden. Maar halleluja: dat is voorbij. Vorig jaar is er in Amsterdam een aantal start-ups gekomen die eten bezorgen van restaurants die zelf geen bezorgservice aanbieden.

Zo bestel je met je app je lievelingsburger of panini kalfsvlees van die hippe Scandinavische burgertent. Of een couscoussalade van de slabar, pompoensoep van de traiteur of ander typisch foodie-voedsel. Bezorgers op fietsjes – in dienst van de start-up – gaan speciaal voor jou naar het restaurant en bezorgen het gerecht bij je thuis. Meestal binnen een half uur.

Ik probeerde er drie uit die nu in Amsterdam actief zijn: Deliveroo, foodora en TringTring. De eerste twee zijn buitenlandse start-ups waarin miljoenen zijn geïnvesteerd en die actief zijn in meerdere landen. TringTring is een kleiner Nederlands bedrijf, ook in Utrecht actief.

Poging 1: Deliveroo

Ze hebben sowieso iets belangrijks met elkaar gemeen: gebruiksvriendelijke, mooie apps met glamoureuze foodpornfoto’s, aardige bezorgers, en mooie marketingtermen als ‘liefde voor eten’, ‘biologisch’, ‘met zorg uitgekozen’.

Poging 2: TringTring

Registreren kost hooguit een minuut. Vervolgens kies je een gerecht, betaal je online (creditcard, iDeal of PayPal), en zie je de verwachte bezorgtijd. Net zo simpel als bijvoorbeeld eten bestellen op thuisbezorgd.nl. Het restaurant krijgt via de app rechtstreeks de bestelling binnen, de fietsers krijgen een seintje als het bijna klaar staat. De bezorgers van TringTring zijn niet in dienst maar krijgen betaald per opdracht, bij de andere twee bedrijven krijgen de fietsers een uurloon, en werken ze een bepaald aantal uur op een dag.

Poging 3: Foodora

De geprobeerde apps kunnen nog wel beter. Zo zou ik het liefst in de app bij elk gerecht een foto willen. Dat doet TringTring als enige. Ik zou ook specifieker willen kunnen zoeken, op vegetarische gerechten of op allergie-informatie.

Maar verder ben ik enthousiast. De charme zit ’m zowel in de frisse fietsers die speciaal voor jou iets bij een restaurant gaan halen – het voelt net wat chiquer dan de gebruikelijke bezorger met scooterhelm die je een vettig bakje in aluminiumfolie in de handen drukt. En het voelt luxe: in de intimiteit van je eigen huis toch lekker (warm, ondanks de fietsbezorging) eten uit een restaurant.

Nadeel is dat je daar ook flink voor betaalt. Vaak hanteren de restaurants dezelfde prijzen als op hun menukaart. Soms iets meer, en daarbovenop vragen de apps rond de 2,50 euro bezorgkosten. Vaak moet je voor minimaal 15 euro bestellen. Dat ik desondanks al twee maanden elke week via de apps bestel, zegt genoeg.