Openbare leven Noord-Nederland ligt stil door ijzel

Voor noordelijke provincies geldt code oranje. Scholen, winkels en de rechtbank zijn dicht, bussen en treinen rijden niet.

Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen.
Een waarschuwingsbord voor gladheid langs de A28 nabij Assen. Foto: Vincent Jannink / ANP

Het openbare leven in de noordelijke provincies ligt goeddeels stil, sinds het KNMI dinsdagochtend een weeralarm afkondigde vanwege ijzel. In Groningen, Drenthe en Friesland wordt sterk afgeraden om de weg op te gaan.

Update 12.09 uur: niet langer code rood
Het KNMI heeft code rood ingetrokken; vanaf dit moment geldt een code oranje in de noordelijke provincies en het waddengebied. Volgens een woordvoerder is het ijzelen opgehouden. De snelwegen zijn grotendeels begaanbaar, maar het kan lokaal nog steeds erg glad blijven. De code oranje geldt tot 20.00 uur vanavond.

Inwoners van de noordelijke provincies volgden de adviezen die horen bij het weeralarm goed op. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het stil op de wegen; er waren in de getroffen provincies vanmorgen acht kleine incidenten met voor zover bekend alleen blikschade.

Openbare leven ontregeld

De gevolgen van de ijzel zijn goed zichtbaar in Friesland, Groningen en Drenthe. Veel winkels blijven er dicht, huisvuil wordt niet opgehaald en nieuwjaarsrecepties worden afgelast. Alle zittingen in de rechtbank Noord-Nederland gaan vandaag niet door. Door de gladheid zijn ziekenhuizen en poliklinieken slecht bereikbaar.

Twitter avatar GGZFriesland GGZ Friesland Onze poliklinieken en deeltijdbehandelingen zijn tot 12 uur gesloten ivm de gladheid. https://t.co/tGdbhh80o7
Twitter avatar MartiniHospital Martini Ziekenhuis Update #gladheid: de spoedeisende hulp is gewoon open en ook alle operaties en afspraken gaan in principe door.

Op de spoedeisende hulp is het druk met botbreuken en hersenschuddingen. Bij het Medisch Centrum Leeuwarden kwamen dinsdagochtend al dertien mensen met botbreuken binnen.

Winterpret en gesloten scholen

Er zijn ook prettige kanten aan de dikke ijslaag op straat. Zo wordt er in Groningen een priksleewedstrijd georganiseerd, en komen er steeds meer video’s binnen van mensen die schaatsend de straat over gaan.

Scholieren in onder meer Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Groningen hebben geluk; zij krijgen vanwege het weer een dag vrij. Scholen in Hoogezand passen de roosters aan; de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool blijven de hele dag gesloten.

Twitter avatar Gomaruscollege Gomarus College Vandaag zijn alle vestigingen van het Gomarus College gesloten in verband met de toestand van de wegen.
Twitter avatar SC_Owolde Stellingwerf College Het is niet verantwoord om de weg
op te gaan dus wegens
weersomstandigheden is
de school VANDAAG dinsdag 5 januari GESLOTEN!!

Ook veel scholen voor speciaal onderwijs houden de deuren vandaag gesloten; de busjes waarmee de scholieren worden gebracht kunnen door de ijzel niet rijden. Maandag maakten verschillende taxibedrijven al bekend niet te zullen rijden vanwege de weersomstandigheden.

Minder openbaar vervoer

In Friesland, Groningen en Drenthe rijden er in verband met de gladheid dinsdag geen bussen. Busmaatschappij Arriva laat weten de situatie goed in de gaten te houden.

Ook op het spoor zorgt de ijzel voor problemen. De NS meldt dat er “zeer beperkt” treinen rijden in op trajecten boven Zwolle. De vertraging kan oplopen tot meer dan een uur. De prognose is dat dit tot 12.00 uur gaat duren.

Twitter avatar NS_online NS online Noord Nederland: door ijzel is er zeer beperkt treinverkeer tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden. https://t.co/axyyfHaEPO #ZlGnLw

Vannacht heeft de NS lege treinen laten rijden om de bovenleidingen ijsvrij te houden. Dat er vertraging zou ontstaan was al verwacht.

Ruim een miljoen kilo strooizout

Sinds maandagavond is er al een miljoen kilo zout gestrooid op de wegen in de noordelijke provincies. Op een normale winterdag wordt in het hele land anderhalf miljoen kilo gestrooid.

Sinds het KNMI in 2010 begon met weeralarmen per provincie af te kondigen, is dit de tiende keer dat code rood van kracht is. Driemaal was dit vanwege winterweer.

Het KNMI verwacht dat het koufront in de loop van de dag verder naar het zuiden trekt, waardoor ook de rest van het land vanaf woensdagnacht met ijzel te maken kan krijgen.