Een Wake-up Light, maar dan met de geur van koffie en broodjes

Techredacteur Marc Hijink doet deze week dagelijks verslag vanaf gadgetbeurs CES in Las Vegas.

Het ruikt naar verse espresso in het Mandalay Bay hotel. Geen ontbijt op bed, maar de Sensorwake: wakker worden met de geur van koffie, vers geroosterd brood, warme croissants, chocolade of pepermunt.

Ivan Skybyk, mede-oprichter van het Franse Sensorwake, demonstreert zijn geurwekker (99 euro, motto: ‘wakker worden zonder geluid’) op CES Unveiled. Dat is een minibeurs in Mandalay Bay, een voorproefje van wat er dadelijk gaat gebeuren - als de Consumer Electronics Show op woensdag officieel de deuren opent.

Een nieuwe generatie gadgets

Dinsdag geven de grote elektronicaconcerns hun eerste presentaties, maar op CES Unveiled worden juist de nieuwkomers gekoesterd; prille bedrijfjes die vaak gesponsord zijn via sites als Kickstarter en Indiegogo. Het zijn deze bedrijfjes die de nieuwe generatie producten moeten bedenken. Er wordt steeds minder geld verdiend met de standaard elektronica (tv’s, telefoons, tablets en computers) waar de grote concerns op teren - die maken nu nog net de helft van de wereldwijde omzet aan consumentenelektronica uit. Op CES Unveiled is een overdosis aan ‘verbonden’ apparaten te vinden: slimme sensoren die bejaarden, baby’s en tieners in de gaten houden. Hier en daar een robot, veel drones en fitnessapparatuur. En een automatische bierbrouwerij die net zo makkelijk werkt als een broodbakmachine.

Waar is mijn knuffel?

Oliba
Er zijn opvallend veel Franse bedrijven vertegenwoordigd. Oliba is zo’n jong bedrijfje uit Frankrijk: ze ontwierpen een ‘tracker’ om de knuffels van kinderen via bluetooth snel in huis terug te kunnen vinden. “Geen drama’s met huilende kinderen meer”, zegt mede-oprichtster Pandora Samios.

De Oliba heeft de vorm van een knuffelbaar uiltje, met een ingebouwde nachtlamp en een speaker die een verhaaltje voorleest of een slaapliedje afspeelt. Pandora werkte tot voor kort bij de ontwerpafdeling van Philips, maar volgde haar droom om zelf een bedrijf te beginnen. De Oliba (39 dollar) heeft al bijna de gewenste 30.000 dollar startgeld opgehaald via crowdfundingsite Indiegogo.

Alexa krijgt een partner

triby
Meer nouveau tech uit Frankrijk: Triby, een aaibare luidspreker voor in de keuken. Het is een bluetoothspeaker, internetradio en notitieblok op afstand, waarmee je berichten voor elkaar achterlaat. De Triby (199 dollar) is ook het eerste externe apparaat dat gebruik zal maken van de spraaktechnologie van Amazon Echo. In het voorjaar moet je Alexa, Amazons virtuele assistent, dus ook via de Triby radio je vragen kunnen stellen.